SEGRE

EUA ELECCIONS

Els republicans estan a prop de controlar el Congrés però el Senat continua en l'aire

Els comicis de mig mandat no s'han convertit en una “gran onada” contra Biden com pronosticava Trump || Els resultats finals tardaran previsiblement dies a confirmar-se, fins i tot setmanes

Ron DeSantis en la celebració de la victòria amb la seua dona i els seus fills.

Ron DeSantis en la celebració de la victòria amb la seua dona i els seus fills.@RONDESANTISFL/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Republicà continuava al tancament d’aquesta edició escurçant distàncies per aconseguir la majoria a les dos Cambres nord-americanes, malgrat que la composició final del Senat probablement no es coneixerà fins d’aquí a unes setmanes. El que queda clar és que les eleccions legislatives de meitat de mandat als Estats Units els han anat als demòcrates millor del que preveien les enquestes. No hi ha hagut una “onada” republicana en contra del president Joe Biden, com havia pronosticat el seu antecessor en el càrrec, Donald Trump.

Segons les últimes projeccions de mitjans nord-americans, a la Cambra de Representants els conservadors ja comptarien amb 202 legisladors, a 16 de la majoria. Els demòcrates, que en aquesta legislatura tenen la majoria amb 222 escons, tindrien de moment assegurats 184 seients.Pel que fa a la Cambra Alta, aquestes projeccions estan donant actualment un senador més als republicans després de la confirmació del càrrec del congressista conservador Ron Johnson davant del demòcrata Mandela Barnes, i amb 49 seients es posen a dos de la majoria. Encara queden per decidir-se tres conteses clau: les d’Arizona, Nevada i Geòrgia.A Geòrgia els candidats probablement hauran d’acudir a una segona volta al no obtenir cap d’ells el necessari 50% dels vots.

Aquesta possible segona volta se celebraria el proper 6 de desembre i en dependria el futur de la Cambra Alta si es confirmen la resta de projeccions. En un país on no hi ha una autoritat electoral central i on l’ombra del dubte sobre la integritat de la votació ha estat una de les protagonistes de la campanya, els resultats previsiblement tardaran dies a confirmar-se, especialment per com d’ajustades es presenten les votacions. A l’estat de Nevada, per exemple, la secretaria d’Estat va advertir d’una demora en el recompte de milers de paperetes que es van enviar per correu ja que la seua llei estatal electoral permet que puguin arribar fins dissabte vinent, mentre fossin enviades dimarts.Aquest vot acostuma a afavorir tradicionalment els demòcrates i s’hi s’aferra la senadora Catherine Cortez Masto per mantenir el seu lloc, que podria perdre, segons les estimacions, davant del negacionista electoral Adam Laxalt.El resultat final d’aquestes legislatives condicionarà la tasca legislativa de l’administració Biden i podria deixar en dic sec les seues últimes iniciatives, com la llei per controlar la inflació o la protecció federal del dret a l’avortament.

Cal veure, també, que el resultat consolidi les aspiracions de Trump a presentar-se de nou el 2024. De moment, als candidats que van comptar amb el seu suport a Pennsilvània i Michigan no els ha anat bé. A l’espera del que pugui succeir els propers dies, Biden es va mostrar content amb els resultats dels comicis, assegurant que dimarts “va ser un bon dia per a la democràcia”, ja que es va evitar l’“ onada gegant roja”, en la que va ser la seua primera compareixença després de conèixer-se els primers resultats.

Entre els incidents ressenyables dels comicis hi ha la fallada en diverses màquines de càlcul a Maricopa, a Arizona, que va afectar uns 17.000 vots.

DeSantis guanya pes de cara a les presidencials

Les eleccions intermèdies van deixar Florida més a la dreta políticament i el seu governador, Ron DeSantis, que va obtenir la reelecció amb un contundent 59% dels vots, més a prop de poder guanyar la nominació presidencial republicana el 2024, si és cert que el seu somni és la Casa Blanca.DeSantis, de 44 anys i gairebé un desconegut quan el 2018 va guanyar la governació amb ajuda del llavors president Donald Trump, va liderar la victòria del Partit Republicà en un estat que durant anys va ser vist electoralment com terra de ningú, però que des del 2016 ha votat majoritàriament pels conservadors. Al celebrar la seua victòria dimarts a la nit, el governador es va referir a Florida com “la terra promesa” i sens dubte ho és per als republicans, perquè, al contrari que al conjunt dels EUA, l’“onada roja” va ser més gran del que s’havia pronosticat.

Així mateix, va insinuar durant la festa de victòria la seua candidatura a les Presidencials del 2024, llançant un missatge al seu possible rival, Joe Biden.DeSantis, no obstant, no es va referir a Trump, que sí que ha manifestat el seu desgrat amb el governador, ja que podria ser el seu rival en les primàries del Partit Republicà. De fet, durant un míting a l’estat de Pennsilvània diumenge passat, Trump es va burlar de DeSantis quan va referir-se a ell com “Ron DeSanctimonious”.

Primera governadora obertament lesbiana

La demòcrata Maura Healey s’ha convertit en la governadora de l’estat nord-americà de Massachusetts, erigint-se així en la primera dona obertament lesbiana a optar a un càrrec d’aquest rang al país.

Els EUA van assolir en aquestes eleccions de mig mandat un nou rècord de dones governadores, ja que com a mínim 11 estats tindran al capdavant una dona el 2023.

Primer trans a la Cambra de Representants

El demòcrata James Roesener és el primer home trans a convertir-se en parlamentari en la història dels EUA després d’haver guanyat la carrera per representar el districte 22 de l’estat de New Hampshire a la Cambra de Representants del país.

Maryland elegeix un governador negre

L’estat de Maryland ha elegit com a nou governador el demòcrata Wes Moore, convertint-se així en el primer home negre a obtenir aquest títol en la història de l’estat.

L’avortament, també a votació

En cinc estats es dirimien propostes sobre l’avortament, un assumpte que va mobilitzar tots dos partits després de la decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar el dictamen Roe-Wade que emparava aquest dret a nivell federal. Vermont, Califòrnia i Michigan han aprovat en aquests comicis protegir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, incloent-lo a les seues constitucions.

Referèndums sobre la marihuana recreativa

Una altra de les mesures més sonades és l’aprovació de la marihuana recreativa, que va tirar endavant als estats de Maryland i Missouri, però que es va rebutjar a Arkansas i Dakota del Nord.

tracking