SEGRE

Aragonès anuncia un fons especial de 10 milions d'euros i una oficina per "erradicar l'amiant a Catalunya"

La FAVB apressa les administracions a posar recursos i "conscienciar la ciutadania" sobre els perills d'aquest material

Aragonès anuncia un fons especial de 10 milions d'euros i una oficina per

Aragonès anuncia un fons especial de 10 milions d'euros i una oficina per "erradicar l'amiant a Catalunya"ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que els pressupostos del Govern pel 2023 inclouen un fons especial de 10 milions d'euros per retirar l'amiant a Catalunya. En la convenció contra l'amiant de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant, Aragonès ha avançat que el pròxim dimarts el Consell Executiu aprovarà la creació d'una oficina per "l'erradicació de l'amiant" i ha promès que "en els primers mesos del 2023" impulsaran l'execució del Pla Nacional per l'Erradicació de l'Amiant i una llei específica per aquesta problemàtica. Són dues de les grans reivindicacions de la FAVB i els col·lectius afectats.

"Aquest 2023 hem de fer un salt endavant", ha defensat aquest dissabte el cap de l'executiu. En aquest sentit, Aragonès ha reconegut que "durant massa temps" les víctimes de l'amiant no s'han sentit "acompanyades per les administracions" i, per això, ha expressat el seu "compromís" perquè a partir d'ara hi pugui haver "un punt d'inflexió en la retirada d'amiant".

L'amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Aquest material està classificat com a cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. L'OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d'origen laboral són causades per l'amiant.

Les queixes de les víctimes

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant ha publicat aquest dissabte un manifest on apressa "totes les administracions" a dedicar més recursos i "conscienciar la ciutadania" sobre els perills d'aquest material. "És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix d'actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics".

tracking