SEGRE

Detectat a l'ambaixada dels EUA a Madrid un sisè paquet amb material pirotècnic

Agents de Policia a l'Ambaixada dels EUA a Madrid la setmana passada, on es va rebre un paquet bomba.

Agents de Policia a l'Ambaixada dels EUA a Madrid la setmana passada, on es va rebre un paquet bomba.Eduardo Parra / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ambaixada dels EUA a Madrid ha detectat un sisè paquet amb material pirotècnic de "característiques similars" als neutralitzats en l’última setmana, segons ha informat el Ministeri de l’Interior. En concret, ha estat interceptat cap a les 12.30 hores al filtre de seguretat de la legació i s’ha activat el protocol policial pertinent.

El paquet ha estat fet detonar de forma controlada després de personar-se a l’ambaixada agents especialitzats en desactivació d’artefactes explosius de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, han assenyalat les esmentades fonts. Les primeres dades de la investigació sobre les cartes amb material pirotècnic dirigides entre d’altres al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, apunten que els enviaments es van dur a terme des d’Espanya i que a l’interior hi ha un artefacte casolà que provoca una "deflagració amb flama sobtada". Així ho ha confirmat aquest dijous en una compareixença de premsa el secretari d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, Rafael Pérez, reiterant en diverses ocasions que s’està en la fase preliminar de la investigació i que, per tant, cal ser prudents quan s’apunta a autories o si hi pot haver més paquets similars.

Fins aquest dijous al migdia es té constància de sis paquets, incloent el de l’Ambaixada. Són sobres de color marró amb "similars característiques", entre elles la coincidència en la cal·ligrafia. El primer que es va remetre, segons s’ha sabut avui, va ser localitzat el passat 24 de novembre al Palau de la Moncloa. Anava remès al president del Govern espanyol i va ser deflagrat pel servei de seguretat de Presidència. Una setmana després, ahir 30 de novembre, va arribar una altra carta amb material pirotècnic dins d’una caixa que va deflagrar, ferint a una mà un empleat de l’Ambaixada d’Ucraïna a Madrid. El sobre anava dirigit a l’ambaixador, Sergei Pohoreltsev. A la nit es va confirmar la recepció d’una altra carta remesa al director de l’empresa Instalaza a Saragossa, que envia material de defensa a Ucraïna.

Aquest dijous al matí s'ha detectat de matinada a la base aèria de Torrejón un altre sobre dirigit al director del Centre de Satèl·lits de la Unió Europea. És l’únic que no s’ha fet detonar de forma controlada pels TEDAX, per la qual cosa pot resultar clau en la investigació. El cinquè confirmat va ser enviat al Ministeri de Defensa a l’atenció de la ministra, Margarita Robles.

tracking