SEGRE

Successos

Els sobres sospitosos, un a Sánchez, són similars i es van enviar a Espanya

Sis sobres de color marró amb material pirotècnic casolà a l'interior, almenys quatre amb la mateixa lletra manuscrita, han estat enviats, segons les primeres indagacions, des d’Espanya

Els sobres sospitosos, un a Sánchez, són similars i es van enviar a Espanya

Els sobres sospitosos, un a Sánchez, són similars i es van enviar a EspanyaEFE/ Zipi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sis sobres de color marró amb material pirotècnic casolà a l'interior, almenys quatre amb la mateixa lletra manuscrita, han estat enviats, segons les primeres indagacions, des d’Espanya als seus destinataris: el president Pedro Sánchez, la ministra Margarita Robles, les ambaixades d’Ucraïna i els EUA, la base aèria de Torrejón i una empresa de fabricació d’armament a Saragossa.

L’últim ha estat detectat i fet detonar aquest migdia en la legació diplomàtica dels EUA a Madrid i el primer va ser interceptat el passat dia 24 pels serveis de seguretat de Moncloa en un rastreig rutinari del correu dirigit al president, encara que s’ha fet públic aquest dijous.

D’aquest sobre i els altres quatre -l’enviat als EUA s’ha conegut a les 15.00 hores- n'ha donat compte el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, en una roda de premsa convocada a les 12.00 en el Ministeri de l’Interior, en què ha demanat tranquil·litat i que es deixi treballar els investigadors de la Policia Nacional i la Guardia Civil perquè les indagacions estan encara en "fase inicial".

EL CONTINGUT, UN COMPOST CASOLÀ SIMILAR AL MATERIAL PIROTÈCNIC

D’aquests "primers compassos de la investigació" sobre la qual aquest dijous va ser informada l’Audiència Nacional, el número dos d’Interior ha avançat que, encara que amb "prudència", existeixen "indicis" que apunten que la procedència dels sobres "ve del mateix territori nacional". Els investigadors ja estan analitzant qualsevol rastre d’empremtes o l’ADN, a més de les característiques dels sobres, la traçabilitat dels enviaments, els mata-segells si els porten o el mateix material pirotècnic.

Sobre aquest material, el responsable d’Interior ha especificat que és "un compost o algun ingredient de similars característiques als quals s’utilitzen en matèria de pirotècnia" i que aquest contingut és "casolà" i de caràcter "deflagrador", és a dir, un artefacte flumíger que produeix una flamarada, no una explosió. En aquest sentit, Pérez ha explicat que el que es produeix és una "flama sobtada" i no una explosió amb canvi de pressió i destrucció al que es trobi en l’entorn.

ALMENYS QUATRE ADRECES ESCRITES AMB la MATEIXA LLETRA MAJÚSCULA

El número dos d’Interior ha detallat que hi ha "similituds" en l’"aparença" de tots els sobres que no ha volgut especificar que "poden determinar l’origen". "Per respecte a la investigació permetin-me que guardem aquesta informació", ha emfatitzat.

Fonts pròximes a la investigació han indicat a EFE que els sobres remesos a l’Ambaixada d’Ucraïna, l’empresa saragossana de fabricació d’armament Instalaza, la Base Aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) i el Ministeri de Defensa tenien la mateixa lletra en les adreces, escrites amb bolígraf i en majúscula. Les fonts estudien com a hipòtesi que almenys quatre -totes menys la dirigida a Sánchez- han estat enviades per la mateixa persona a entitats relacionades d’una manera o una altra amb la guerra d’Ucraïna.

Per la seua part, fonts jurídiques sostenen EFE que són tots iguals, inclosa la dirigida a Sánchez, i recalquen que la Policia està investigant el seu origen sense descartar cap hipòtesi.

QUATRE ENVIAMENTS FETS DETONAR, UN DE NEUTRALITZAT I ALTRE DEFLAGRAT

Dels sis sobres, tres van ser fets detonar de forma controlada -els remesos a Pedro Sánchez, Margarita Robles, l’empresa saragossana de fabricació d’armament Instalaza i l’ambaixada dels EUA-, en tant que l’enviat a l’ambaixada d’Ucraïna va deflagrar i va causar ferides lleus a un treballador.

L’únic que ha estat "neutralitzat" aquesta matinada ha estat l’enviat a la base aèria de Torrejón, la qual cosa permetrà facilitar les anàlisis "tant de l’embolcall com del material deflagrador fet servir i el mecanisme de detonació utilitzat", ha afegit Pérez, després de relatar cronològicament la recepció de cada un dels cinc sobres, doncs el remès a l’ambaixadora nord-americana no es coneixia en aquesta compareixença.

El primer va arribar al palau de la Moncloa el passat 24 de novembre i anava dirigit a Sánchez. Els serveis de seguretat ho van detectar en un filtre "ordinari " de revisió de correu i posteriorment va ser detonat. Preguntat sobre les raons de per què aquest fet no es va posar aquell dia en coneixement de l’autoritat judicial, Pérez ha explicat que immediatament es van obrir les diligències policials i que, com passa en altres casos, "quan s’estima que són prou madures" es donen trasllat a l’Audiència Nacional.

Tanmateix, després dels enviaments a l’Ambaixada d’Ucraïna aquest dimecres i hores després a l’empresa d’armament a Saragossa, la Policia Nacional va remetre aquest dimecres tots els fets a l’Audiència Nacional, el jutjat d’instrucció número 4 de la qual ha assumit el procediment des d’aquest dijous.

En la causa incoada també s’han incorporat els altres dos sobres remesos en les últimes hores: el neutralitzat entre les 3.00 i les 4.00 d’aquesta matinada en la Base Aèria de Torrejón, dirigida al Centre de Satèl·lits de la Unió Europea, i el quart, la destinatària dels quals era la ministra de Defensa que s’han interceptat a la seu del seu departament al Passeig de la Castellana de Madrid entorn de les 10.00, hores.

"Ens trobem en un moment inicial de la de la investigació i seria aventurat parlar ja de línies específiques d’investigació o de si existeixen altres procediments similars en altres Estats europeus", ha insistit el secretari d’Estat que ha assenyalat que l’equip de presidència ha informat al PP del succeït.

El número dos d’Interior ha avançat que s’ha ordenat ja un increment de les mesures de seguretat entorn de les legacions consulars presents al nostre país, així com a altres àmbits que necessitin especial protecció com puguin ser edificis públics, una decisió que se sumeixi al reforç de la seguretat decretada des de l’inici de la guerra d’Ucraïna.

tracking