SEGRE

PANORAMA

L'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, en alerta al rebre un paquet amb sang i un ull

La policia desallotja i acordona l'edifici, en què dimecres ja es va registrar un ferit per carta bomba || Diverses delegacions ucraïneses a la UE reben sobres amb restes d'animals a l'interior

Diversos agents de Policia Nacional arriben a l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid després de ser acordonada.

Diversos agents de Policia Nacional arriben a l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid després de ser acordonada.CARLOS LUJÁN / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un paquet sospitós i sense material incendiari va posar ahir en alerta l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid, on la Policia Nacional va establir un perímetre de seguretat i va desallotjar l’edifici diplomàtic, en el qual dimecres un empleat ja havia resultat ferit lleu per una carta que contenia material pirotècnic. En aquesta ocasió, el paquet tenia restes de sang i era similar als enviats ahir a altres ambaixades ucraïneses d’altres països de la UE. El ministeri de l’Interior va indicar que el filtre de seguretat de l’ambaixada va detectar l’enviament sospitós passades les 14.00 hores.

Efectius de la Policia Nacional van desallotjar llavors l’edifici, fins on es van desplaçar els experts en explosius del Tedax. Després d’analitzar el paquet, que estava tacat amb restes de sang i no tenia franqueig espanyol, els agents van constatar que no contenia cap artefacte incendiari o explosiu, però sí un ull d’animal aixafat. Els agents van aixecar el cordó de seguretat a les 16.00, quan es va assegurar l’ambaixada i la Policia Científica es va emportar el sobre.Per la seua banda, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Oleg Nikolenko, va informar que també algunes de les seues ambaixades i consolats a Europa havien rebut missives amb amenaces i “paquets ensangonats” que, com a Madrid, contenien “ulls d’animals”

Ucraïna creu que es tracta d’una campanya de “terror i intimidació” contra les seues institucions diplomàtiques

A més de la delegació diplomàtica ucraïnesa a Espanya, les ambaixades d’Ucraïna a Itàlia, Països Baixos, Polònia, Croàcia, Àustria i Hongria van rebre paquets similars.

Tots ells contenien restes d’animals, principalment ulls. També les forces txeques van informar que el consolat ucraïnès a la ciutat de Brno va haver de ser evacuat davant de la presència d’un paquet sospitós.El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, va dir ahir “tenir motius per pensar que s’ha iniciat una campanya ben planejada de terror i intimidació contra les ambaixades i consolats d’Ucraïna”. D’altra banda, el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, va advertir la Comissió Europea i la resta d’estats membres de la UE que l’enviament d’aquests paquets “podria estar relacionat amb la invasió d’Ucraïna per Rússia”.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va afirmar dijous que cap activitat no violenta ni advertència d’aquest tipus canviaran el compromís “ferm i clar” d’Espanya de donar suport a Ucraïna davant la invasió russa. El Consell de Seguretat Nacional d’Ucraïna va imposar ahir sancions contra almenys deu membres de l’Església ortodoxa ucraïnesa, que depèn de Moscou. “Hem de crear les condicions en les quals cap actor que depengui de l’Estat agressor no tingui l’oportunitat de manipular els ucraïnesos i debilitar Ucraïna des de dins”, va dir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

El Servei de Seguretat d’Ucraïna va registrar seus de la congregació a les regions de Jitómir, Rivne i Transcarpàcia per evitar que “siguin utilitzades com a cèl·lules del món rus i per protegir la població de provocacions i actes terroristes”. A més a més, va declarar el Metropolità de la Diòcesi de Kirovograd sospitós d’haver justificat l’annexió de la península de Crimea el 2014 i de participar en “activitats subversives contra Ucraïna”. El president de Rússia, Vladímir Putin, va assegurar ahir al canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, que els atacs russos contra Ucraïna són “una resposta forçada i inevitable” davant dels “atacs provocatius” per part de Kíiv contra infraestructura civil russa, inclòs el pont que connecta el país amb la península de Crimea.

El Kremlin va indicar que els dos mandataris van mantenir una conversa “a iniciativa d’Alemanya” i va confirmar que “s’han discutit diversos assumptes de la situació entorn d’Ucraïna”. El mandatari rus va insistir que la postura d’Occident sobre Ucraïna és “destructiva” i va demanar al seu homòleg alemany que es permeti a Moscou participar en les investigacions sobre els sabotatges als gasoductes Nord Stream 1 i 2, al mar Bàltic. Per la seua part, Scholz va demanar a Putin que retiri les tropes de territori ucraïnès per facilitar com més aviat millor una “solució diplomàtica” al conflicte.

Per la seua banda, l’assessor de la Presidència d’Ucraïna, Mikhailo Podoliak, va xifrar en “entre 10.000 i 13.000” el nombre de militars ucraïnesos morts arran de la invasió russa, desencadenada el 24 de febrer. Respecte als soldats russos morts en combat, els EUA i la BBC calculen que podrien ser uns 20.000.

Les sis cartes explosives contenien pólvora i metrallaLes sis cartes interceptades en els últims dies i que anaven dirigides, entre d’altres, al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la base militar de Torrejón de Ardoz, contenien pólvora i petites quantitats de metralla.

Així ho van assegurar ahir fonts pròximes a la investigació, que van precisar que el material pirotècnic utilitzat, el muntatge dels artefactes i la grafia coincideixen. A més, segons les primeres indagacions, els sobres es van enviar des d’Espanya als seus destinataris. El mòbil sembla que és el suport d’Espanya a Ucraïna.

Només un dels sobres rebuts, el que va arribar a la base de Torrejón de Ardoz, no va ser detonat.El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va recordar ahir que la investigació, que va qualificar de “prou complexa”, es troba judicialitzada a l’Audiència Nacional. Tanmateix, va eludir confirmar si els sobres en qüestió contenien trossos de metralla.

tracking