SEGRE

Rússia no podrà vendre petroli a Europa per mar des d'aquest dilluns

L’embargament afectarà el 90 % d’importacions europees de petroli rus

Rússia no podrà vendre petroli a Europa per mar des d'aquest dilluns

Rússia no podrà vendre petroli a Europa per mar des d'aquest dillunsEFE/Archivo.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia no podrà, a partir d’aquest dilluns, exportar a Europa petroli transportat per mar a Europa en virtut de l’embargament acordat pels Veint-i-set com a sanció per la campanya militar llançada pel Kremlin contra Ucraïna el 24 de febrer d’aquest any.

L’embargament afectarà el 90 % d’importacions europees de petroli rus, és a dir, uns 100 milions de tones o 730 milions de barrils anuals, segons va avançar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

L’objectiu declarat de l’embargament europeu, que des del 5 de febrer afectarà també les importacions de derivats del cru, és minar la capacitat de Rússia per finançar les seues operacions militars a Ucraïna.

Al vet a les importacions se suma l’acord dels països de la Unió Europea (UE) de fixar un límit al preu del petroli rus de 60 dòlars per barril.

Encara que en vista de l’embargament aquesta mesura no afecta el bloc comunitari, sí que tindrà un impacte en les exportacions de cru rus ja que si es ven a un preu superior al fixat no podrà ser transportat per navilieres europees ni assegurat per companyies de la UE.

L’acord de la UE assenyala que si el preu de mercat baixa de 60 dòlars el barril, el límit s’actualitzarà de tal manera que almenys estigui un 5 % per sota del qual tingui al mercat.

Aquesta mateix conjunt de mesures han estat adoptades per G7 i Austràlia.

En resposta a l’embargament europeu Rússia ha declarat que no li faltaran compradors al seu petroli i que reorientarà les seues exportacions de cru a Àsia.

D’altra banda, Rússia ha rebutjat categòricament la imposició d’un preu límit al seu petroli com un mesurada renyida amb la llibertat de mercat i les normes de l’Organització Mundial de Comerç.

"Venderemos petroli i derivats de cru només als països que treballin amb nosaltres d’acord a les lleis del mercat, fins i tot si no veiem obligats reduir un tant les extraccions," va afirmar aquest diumenge el vice-primer ministre rus Alexander Novak.

tracking