SEGRE

CASA REIAL TRIBUNALS

La Justícia britànica concedeix la immunitat de l'emèrit fins al 2014

Joan Carles I no serà jutjat pels fets previs a l'abdicació davant de la demanda de Corinna || Podria asseure's al banc dels acusats per fets posteriors a aquesta data

El rei emèrit Joan Carles I, en una fotografia d’arxiu feta el 2014.

El rei emèrit Joan Carles I, en una fotografia d’arxiu feta el 2014.CASA REAL/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal d’Apel·lacions britànic va concedir ahir la immunitat al rei emèrit Joan Carles I fins a la seua abdicació, el 2014, en el procés contra el monarca per presumpte assetjament de la seua examant Corinna Larsen. La sala va admetre el recurs de cassació presentat per la defensa de l’excap d’estat i considera que les seues accions fins al 18 de juny del 2014 no pertanyien a l’àmbit privat, quedant fora de la jurisdicció de les corts britàniques. D’aquesta manera, Joan Carles I no podrà ser jutjat per la justícia britànica per la denúncia de Corinna, però sí que podria asseure’s al banc dels acusats per actes posteriors a l’abdicació.

L’examant de l’emèrit afirma que l’assetjament que va patir presumptament es va prolongar des del 2012 fins al 2020.El Tribunal d’Apel·lació esmena el dictamen del Superior de Londres, que al març havia acceptat portar a judici l’emèrit per aquestes acusacions adduint que no gaudia d’immunitat al Regne Unit. Malgrat que el judici es durà a terme, presumiblement a mitjans de l’any que ve, el dictamen del Tribunal d’Apel·lacions deixarà fora algunes de les acusacions més perjudicials per a la causa del monarca, sobretot les referides a les suposades maniobres d’assetjament i espionatge dirigides pel llavors cap del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán. Aquestes operacions s’haurien portat a terme amb l’objectiu que Corinna tornés a Joan Carles I els 65 milions que li havia transferit com a “regal procedents dels seus comptes ocults”.

La defensa de l’examant de l’excap d’estat va assegurar ahir que el cas podrà progressar ara cap a un judici al Tribunal Superior de Londres. L’advocat Michael Kim va afirmar que la demanda conté “acusacions molt serioses d’assetjament” i va dir que la gran majoria van ocórrer el 2014 i no es veuen afectades per la decisió del Tribunal d’Apel·lació. En canvi, els advocats de l’emèrit van assenyalar les “inconsistències” en la versió de Corinna.L’avenç dels esdeveniments al Regne Unit definirà l’agenda judicial de l’emèrit, després que el Suprem espanyol va decretar al març l’arxivament de les investigacions que tenia obertes contra ell.

tracking