SEGRE

Unidas Podemos i PSOE pacten canvis al Codi Penal per protegir la protesta pacífica

Aprofiten per elevar també les penes per a empresaris que reiteradament no respectin els drets laborals

El portaveu d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique.

El portaveu d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unidas Podemos ha assolit un acord amb el PSOE per modificar la seua iniciativa conjunta de reformar el delicte de desordres públics a fi que el nou article 557 bis del Codi Penal no serveixi d’excusa per perseguir la protesta social, remarcant que només s’aplicarà en el cas que es presenti violència i intimidació. D’aquesta forma, els morats consideren que es blinda la mobilització civil pacífica en el nou tipus de desordres públics agreujats, inclòs en la reforma per derogar el delicte de sedició, si bé aspiren fins i tot a potenciar més les garanties a la protesta.

També es modificarà l’article 311 per potenciar els drets dels treballadors i evitar que els incompliments reiterats de la legislació laboral no quedin impunes, amb elevació de penes per a empresaris que incorrin en aquests supòsits amb vista a reforçar els drets dels treballadors.

Així ho ha indicat en roda de premsa el president del grup parlamentari confederal al Congrés, Jaume Asens, el portaveu del grup, Pablo Echenique, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en un missatge en xarxes per detallar les esmenes que, juntament amb PSOE, han pactat de cara al projecte legislatiu que es tramita al Congrés.

NO ES LIMITARÀ LA PROTESTA SOCIAL

Quant a la protesta social, Asens ha subratllat que l’article 557 bis va ser aprovat pel PP el 2015, amb el vot en contra de la seua formació i el PSOE, i que a la pràctica era una porta oberta per anar contra la "protesta pacífica". D’aquesta forma, ha explicat que encara que aspiren a derogar aquesta disposició, han aconseguit ja consensuar amb el seu soci un retoc del text per "no perseguir accions de protesta sense violència i intimidació". I és que ara genèricament s’al·ludeix, dins del tipus sobre infraccions per alteració de la convivència pública a penes d’un any a sis quan s’alteri la convivència pública en manifestacions o reunions.

D’altra banda, Echenique ha explicat que s’ha avançat per protegir el "dret constitucional a la protesta pacífica" i que el nou delicte de desordres públic no limiti l’exercici de la manifestació i mobilització. Mentrestant, Asens ha explicat que s’eleven penes per a empresaris que de forma sistemàtica incompleixen la legislació laboral i evitar que, com segons el seu parer passa ara, se’n vagin de "rositas" ja que els "compensa pagar la multa que complir la legalitat".

tracking