SEGRE

TRIBUNALS SUCCESSOS

Rebaixen la pena a dos preses que van violar-ne una altra

Passa de dotze a set anys per la llei del “només sí és sí” || Almenys 87 condemnats ja se n'han beneficiat i la xifra seguirà pujant

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.JUAN MANUEL SERRANO ARCE / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència provincial d’Àlaba ha reduït la pena a dos dones condemnades per violar-ne una altra el juliol del 2019 de dotze a set anys de presó en aplicació de la llei del “només sí és sí”. Les dos condemnades estaven tancades en el moment dels fets a la presó de Zaballa i amb una tercera, el cas de la qual es revisarà pròximament d’ofici, van violar una reclusa a la perruqueria del centre penitenciari amb la intenció de prendre-li la droga que pensaven que portava amagada al cos. Amb la nova regulació, la circumstància d’actuar en grup passa a estar regulada en l’article 120.1.2n a l’article 180.1.1r del Codi Penal i es modifica la forquilla de penes aplicable, ara de set a quinze anys de presó.

El nombre de condemnats que s’ha vist beneficiat pel nou marc de penes que recull la llei del “només sí és sí” ascendeix almenys a 87, entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors en aplicació de la norma.Aquesta mateixa setmana, el Tribunal Suprem ha fixat que l’aplicació de la llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual, coneguda com del “només sí és sí”, és “obligatòria” per ser “més favorable” al reu.

Ho ha fet a la sentència dictada al resoldre els recursos de cassació del cas Arandina, la resolució del qual es va avançar al 29 de novembre però es va conèixer íntegrament dimecres.Entre les revisions de sentència i rebaixes de pena, fonts judicials en van confirmar 20 a Madrid, 16 a Andalusia, 11 a Galícia, 9 a les Canàries, 9 a Castella i Lleó, 4 a Cantàbria, 4 a País Basc, 3 al Tribunal Suprem, 2 a les Balears, 2 al País Valencià, 2 a Extremadura, 2 a Catalunya, un a Astúries, un a Castella-la Manxa i un a Múrcia. D’aquests 87 casos, 12 han comportat l’excarceració de reus: 6 de Madrid, 2 de les Balears, 2 de Galícia, un de Cantàbria i un al País Valencià. Tanmateix, les fonts consultades van avançar que el nombre de casos en els quals s’apliquen les rebaixes es veurà incrementat davant de les revisions pendents.

tracking