SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

Guerra oberta al Poder Judicial

Els vocals conservadors veuen “irresponsables” les paraules del Govern sobre els magistrats || Jutges per la Democràcia demana als polítics “abaixar el to” i a aquest grup, “responsabilitat”

Pedro Sánchez, amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la candidata socialista a l’alcaldia de València, Sandra Gómez.

Pedro Sánchez, amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la candidata socialista a l’alcaldia de València, Sandra Gómez.ROBER SOLSONA / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) van considerar ahir “irresponsable” la declaració de dijous del president del Govern, Pedro Sánchez, a la sessió de treball del Consell Europeu a Brussel·les, en la qual va manifestar que “la dreta política i judicial han volgut atropellar la democràcia”. En una declaració institucional, van criticar que aquestes afirmacions es van produir després de les efectuades per portaveus parlamentaris, en les quals “es van abocar grolleres desqualificacions sobre el Tribunal Constitucional i el Poder Judicial”. Els signants van considerar “irresponsable fer aquesta mena d’asseveracions, mancades de tot fonament i més encara si suposa transitar de la confrontació partidista a la deslegitimació de la institucions davant de la ciutadania”. Els vocals van assegurar que tant el Tribunal Constitucional com els tribunals ordinaris de justícia “han contribuït decisivament a la consolidació de la democràcia, complint i fent complir la Constitució”.

A més, van recordar que la Comissió Europea exigeix que, per respectar l’estat de dret, els membres dels governs i parlaments dels estats de la UE han “d’abstenir-se d’actuacions i declaracions públiques que puguin soscavar la legitimitat del Constitucional, el Tribunal Suprem, els òrgans jurisdiccionals ordinaris, els jutges, individualment o col·lectivament, o del poder judicial en conjunt”.Per tot plegat, van fer una crida “a una convivència regida pels valors de la concòrdia, la llibertat i la seguretat jurídica, el compliment de les quals és especialment exigible a tots els que exercim responsabilitats públiques”.

Així doncs, van recordar que “l’estat de dret és la pedra angular d’una societat democràtica, en què els tres poders i tots els ciutadans estan sotmesos a l’imperi de la Constitució, sota l’empara de la qual es garanteix la convivència lliure i pacífica, en condicions d’igualtat”.Per la seua banda, la portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Ascensión Martín, va reclamar als responsables dels partits polítics que “abaixin el to” de les declaracions públiques i que es facin “de forma continguda”. En un comunicat, Martín va demanar així mateix “responsabilitat” als vocals del CGPJ per evitar que “el seu mandat caducat crispi més l’actualitat”. De fet, va reclamar que es respectin les decisions del Congrés dels Diputats per “intentar superar el boicot a què un grup de vocals del CGPJ sotmeten a la renovació del Tribunal Constitucional”.L’associació judicial creu que a Espanya no hi ha “ni un cop d’estat per reformar una llei” ni “soroll de togues perquè el Constitucional resolgui un recurs”.

Martín va demanar fer front “amb menys dramatisme” a una decisió que es produeix per una “franca desobediència a la llei” que manté un grup de vocals del CGPJ al no designar dos places al Constitucional.La portaveu de l’associació progressista va incidir que el Govern ha designat els candidats que li corresponien i ara li toca al CGPJ. “La renovació del Constitucional representa una prioritat per als demòcrates, enfront d’aquells que han sucumbit a les pressions partidistes perquè no tingui lloc”, conclou el comunicat.Va afegir que, si demà dilluns el Constitucional no pren una decisió perquè algun magistrat sigui recusat, “l’estat de dret no pateix”, i creu que el problema “fonamental” és la posició d’un grup de vocals de l’òrgan de govern dels jutges, amb referència a l’ala conservadora.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va retreure ahir al PP que demani eleccions anticipades diàriament, mentre que al Poder Judicial o en el Tribunal Constitucional, on té majoria, no hi ha eleccions, “ni anticipades ni retardades”. “Allà el que toca és mantenir als llocs aquells que ells nomenen, encara que sigui per tota la vida”, va criticar Sánchez en un míting a València dos dies abans que el Tribunal Constitucional decideixi sobre la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal.

Sánchez va lamentar que el PP es dediqui a “bloquejar” el govern de jutges i la renovació del Constitucional, i va afegir que a més “si per fer-ho necessiten bloquejar el Parlament, no es tallen un pèl, van i ho fan: així entén la dreta i la ultradreta la democràcia en aquest país”.La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va instar el Govern a defensar l’ordre constitucional i a emprendre “totes les accions pertinents” per protegir la democràcia davant del desafiament de l’“estratègia colpista de la dreta reaccionària”.Per la seua part, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va sortir en defensa dels jutges i va assegurar que qualificar-los de “fatxes amb toga” és “incompatible amb la democràcia”, va afirmar. De fet, el president del PP va acusar Pedro Sánchez d’acceptar “xantatges” contra els acords de la transició i es va dirigir als socialistes no “sanchistes” que tenen espai dins de l’Espanya que “nosaltres defensem perquè també és la que defensen ells”, va apuntar.

tracking