SEGRE

INFRAESTRUCTURES RESIDUS

El Govern comença a buidar l'abocador de Vacamorta després de 8 anys clausurat

El pla costarà 200 milions i acabarà el 2041

Operaris retiren la capa de terra que segella les escombraries.

Operaris retiren la capa de terra que segella les escombraries.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va començar ahir a buidar l’abocador de Vacamorta, a les localitats gironines de Cruïlla, Monells i Sant Sadurní, sobre el qual pesen nombroses sentències i que porta ja vuit anys clausurat. L’operació ha començat amb una prova pilot, que durarà un any i durant la qual es trauran 20.000 de les 3,5 milions de tones de desaprofitaments enterrats en un dels sectors de l’abocador. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, va subratllar que aquesta primera fase costarà 2,5 milions d’euros i servirà per valorar com abordar la retirada de l’import total dels residus, a banda de decidir on es portaran els desaprofitaments.

Va avançar que la següent fase serà la de redacció i adjudicació del projecte, que costarà uns 250.000 euros i durarà uns dos anys. Entre el 2024 i el 2025 també es destinaran 2 milions d’euros a millorar el segellament temporal de l’abocador. L’objectiu de la Generalitat és que el buidatge efectiu de l’abocador es posi en marxa el 2026 i que s’allargui setze anys, fins al 2041.

Aquesta operació costarà 184 milions, equivalent a un desemborsament anual d’11,5 milions i mig.“Amb el buidatge estem complint el compromís del Govern d’acatar la sentència del Tribunal Suprem que instava a fer-ho”, va afirmar Peraire, abans d’assegurar que, encara que el Govern assumirà el cost del buidatge, reclamaran “responsabilitats a qui no va fer bé el seu treball”. Per la seua part, la delegada de l’Executiu a Girona, Laia Cañigueral, va qualificar el dia d’ahir com a “històric” i la plataforma contrària a l’abocador i l’ajuntament de Cruïlles van avançar que vetllaran perquè es compleixin els compromisos adquirits.

tracking