SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Vladímir Putin ordena un alto el foc a Ucraïna pel Nadal ortodox

Kíiv diu que només hi haurà treva quan Rússia abandoni els territoris ocupats

Vladímir Putin i el patriarca Ciril, en una imatge d’arxiu.

Vladímir Putin i el patriarca Ciril, en una imatge d’arxiu.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar ahir un alto el foc de 36 hores amb motiu del Nadal ortodox. La treva començarà avui al migdia i s’estendrà fins demà a la mitjanit. Segons el Kremlin, el mandatari va prendre aquesta decisió a petició del patriarca Ciril, màxim representant de l’església ortodoxa russa, que havia demanat el cessament del foc temporal perquè els creients puguin assistir als actes religiosos.

També el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va traslladar a Putin la necessitat d’un “alto el foc unilateral” per impulsar unes negociacions de pau per posar fi a la invasió russa d’Ucraïna. “Tenint en compte la petició del patriarca Ciril, insto el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, a posar en marxa un alto el foc en tota la línia de cara al 6 de gener a partir de les 12.00 hora local”, va indicar el Kremlin, que va demanar a les autoritats ucraïneses que respectin la treva i permetin sortir als ciutadans creients en zona de combat “assistir a les celebracions amb motiu del Nadal”.Tanmateix, el Govern ucraïnès va reaccionar a l’anunci de Putin remarcant que no hi ha possibilitat de treva fins que Rússia abandoni els territoris ocupats. L’assessor de la Presidència, Mikhailo Podoliak, va acusar el mandatari rus d’“hipòcrita” al voler comparar les accions d’un i un altre Estat en el marc de la guerra i va acusar el patriarca Ciril de liderar un “element propagandístic” més del Kremlin.

“Aquest és un gest propagandístic i res més”, va assegurar en aquest sentit, abans d’advertir que la treva servirà a les tropes russes per “recuperar-se per a noves mobilitzacions i fortificar els territoris capturats”. El president dels EUA, Joe Biden, va considerar que l’alto el foc anunciat pel seu homòleg rus és una maniobra per guanyar temps.Mentrestant, el cap dels serveis d’Intel·ligència militar d’Ucraïna, Kirilo Budànov, va afirmar que Putin pateix càncer i va assegurar que al mandatari no li queda gaire temps de vida, per la qual cosa les forces ucraïneses creuen que l’Exèrcit rus intensificarà els atacs per posar fi al conflicte com més aviat millor.D’altra banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, va reiterar ahir el compromís d’Espanya per continuar ensinistrant militars ucraïnesos i més enviaments de material militar “mentre calgui”.

tracking