SEGRE

POLÍTICA MOBILITZACIONS

La cimera hispanogal·la s'enfronta a la protesta independentista

Aragonès acusa Sánchez d'utilitzar la trobada per defensar-se dels atacs de la dreta || El ministre Bolaños insisteix a donar per liquidat el procés

Personal de neteja eliminant pintades i retira cartells contra la cimera a Monjuïc.

Personal de neteja eliminant pintades i retira cartells contra la cimera a Monjuïc.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’independentisme posarà avui a prova la seua unitat i la seua capacitat mobilitzadora en una protesta contra la cimera hispanofrancesa que se celebra a Barcelona i en què participaran els presidents d’Espanya i França, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. La protesta comptarà amb una trentena d’entitats, a més d’ERC, Junts i la CUP, que volen reivindicar, que el procés “no s’ha acabat”. Començarà a les 9 hores davant de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch.

És a dir, davant del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on se celebrarà la cimera. El dispositiu policial –en el qual participaran unitats dels Mossos d’Esquadra com la canina, drons i subsol– ultimava ahir els preparatius, mentre operaris de neteja eliminaven pintades i retiraven cartells contra la cimera als voltants del MNAC.El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es limitarà a donar la benvinguda a Macron i Sánchez i no participarà en les reunions que es duguin a terme. Segons fonts del Govern espanyol, aquest serà l’únic moment en què els presidents català i espanyol podran intercanviar algunes paraules.El cap de l’Executiu va defensar ahir la seua participació en la cerimònia i va afirmar que “els enemics de les institucions de Catalunya desitjarien que no hi fóssim”.

En una entrevista a Le Figaro, va assegurar que “Esquerra Republicana no protesta contra la cimera sinó contra la retòrica de la Moncloa”. Va acusar Sánchez d’“utilitzar” la cimera per “poder defensar-se davant dels atacs de la dreta” en “la seua batalla política” i, davant de les sospites que Moncloa vol aprofitar l’acte per escenificar el final del procés a Catalunya, va afirmar que “el Govern espanyol no és ningú per certificar quin ha de ser el futur de Catalunya”. Per un altre costat, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va insistir que el procés “ha acabat”.El secretari general de Junts, Jordi Turull, va confiar que la mobilització sigui “un punt d’inflexió en la unitat de l’independentisme”, i la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va criticar el paper d’amfitrió d’Aragonès.

Els CDR han convocat una marxa fins al consolat francès al terme de la cimera.

La Moncloa i l’Elisi abordaran la reobertura de passos fronterers

La cimera hispanofrancesa culminarà amb la firma d’un tractat d’amistat amb el qual es pretén posar en valor la cooperació entre tots dos països, i els presidents d’Espanya i França, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, abordaran qüestions com la reobertura dels vuit passos fronterers secundaris entre l’Estat i França. Una trentena d’eurodiputats van demanar ahir en una carta que es tornin a obrir.

L’Elisi els va tancar fa dos anys al·ludint a risc terrorista i també d’immigració il·legal. Tanmateix, el gener de l’any passat va obrir el pas del Portilhon a la carretera N-141 a Bossòst. La Moncloa també vol abordar l’estat d’infraestructures com el corredor mediterrani i la proposta d’Espanya per poder expandir l’excepció ibèrica.

L’Executiu central també assegura que farà seua una altra de les reivindicacions de Pere Aragonès, l’oficialitat del català a Europa.

tracking