SEGRE

Guerra a Ucraïna

Alemanya autoritza l'enviament de tancs 'Leopard' a Ucraïna

Els Leopard són l’esperança d’Ucraïna per fer un gir a la guerra

Alemanya autoritza l'enviament de tancs

Alemanya autoritza l'enviament de tancs "Leopard" a UcraïnaEFE/EPA/FOCKE STRANGMANN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern alemany ha aprovat l’enviament de tancs "Leopard 2" a Ucraïna i està disposat a autoritzar la transferència a aquest país d’almenys una companyia del model "Leopard 2A6", segons informacions del setmanari alemany Der Spiegel

El Leopard 2, un carro blindat de combat de fabricació alemanya, que té una capacitat per a quatre soldats i poden disparar a blancs a 5.000 metres de distància, va ser el resultat del desenvolupament posterior dels coneixements obtinguts en un projecte conjunt amb els Estats Units. que es va interrompre el 1969. D’aquest projecte -la idea era fabricar un tanc que combinés la mobilitat amb la protecció i la capacitat de combat- només van quedar set prototips, però tant EUA com Alemanya van continuar treballant en aquesta direcció.

A Alemanya es va desenvolupar el Leopard 2 i en EUA l’Abrams. Els Leopard 2 es produeixen en sèrie des de 1978, en diverses variants segons les necessitats del client, i a més s’han fet des d’aleshores algunes millores. El consorci Kraus-Maffei Wegmann (KMW) ha produït prop de 3.600 exemplars. L’exèrcit alemany va arribar a tenir el 2.125 però a partir de 1990 va començar a reduir les seues existències fins arribar als 328 de què disposa actualment.

Mentre que el Leopard 2 és un producte de KMW la seua principal arma, el canó|gorja, va ser desenvolupat per Rheinmetall amb la qual cosa|allò que el blindat estan involucrats dos dels principals fabricants d’armes d’Alemanya.

Els tancs havien estat desenvolupats pensant en la "guerra freda" i en l’eventualitat d’una confrontació amb les tropes del pacte de Varsòvia als voltants de la frontera interalemanya. Es considerava que els Leopard, amb suport dels tancs de defensa Marder, podien aturar|detenir els tancs del bloc soviètic en un possible combat en terreny pla. Per això s’havien desenvolupat pensant abans que res en la possibilitat de, estant en moviment, destruir tancs enemics.

A més d’un canó principal, el Leopard 2 disposa de dos metralladores i un llançador de granades|magranes de fum. Aquest armament, segons alguns experts, pot no ser suficient si s’entra en un combat en què participin no només tancs enemics sinó també infanteria.

El primer ús dels Leopard 2 en un escenari de guerra real va ser a Kosovo, en el marc de la missió de KFOR. Després Dinamarca i el Canadà els van fer servir a l’Afganistan on, segons les forces armades daneses, van mostrar la seua resistència davant d’atacs amb mines. Posteriorment, entre 2016 i 2019, Turquia els va utilitzar al nord de Síria, on van tenir dificultats per actuar en zones urbanes. Els turcs van perdre tres Leopard 2 com a conseqüència d’atacs laterals.

El desenvolupament del Leopard va aconseguir pensant en batalles frontals altres divisions de tancs per la qual cosa el blindat en els costats i en la part posterior és menys sòlid. El Leopard 2 té un pes de prop de 60 tones, pot desenvolupar una velocitat propera als 70 quilòmetres per hora, té la capacitat de travessar zones inundades i rius de fins 4 metres de profunditat i disposa d’un periscopi. El model més recent és el Leopard 2 A7V però encara estan en funcionament vells models com el Leopard 2 A4, que són els que té Espanya.

Polònia té 247 Leopard 2, del tipus 2A4 i 2A5, i ha manifestat el seu desig de cedir a Ucraïna 14 d’aquests carros blindats. Varsòvia va anunciar aquest dimarts que ha presentat una sol·licitud a Alemanya per a la transferència dels Leopard 2 a Ucraïna, encara que la vigília es va mostrar disposada a enviar els esmentats tancs a Kíev fins i tot sense la llum verda de Berlín.

Els diferents tipus responen, d’una banda, a modernitzacions que s’han fet en el model i també a desitjos i necessitats específiques dels països clients. Segons la publicació especialitzada Janes són 18 els que tenen Leopard 2 en actiu i una cessió a Ucraïna ha de ser autoritzada en principi per Alemanya.

tracking