SEGRE

POLÍTICA JUSTÍCIA

Montero blindarà el consentiment si es reforma la llei del 'només sí és sí'

La ministra assegura que protegirà el “cor” d'aquesta norma davant de “la indecent ofensiva de la dreta” || Diu que és la principal conquesta feminista en 20 anys

Montero, ahir en un acte de Podem a les Canàries.

Montero, ahir en un acte de Podem a les Canàries.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ahir va participar en un acte de Podem a Lanzarote, va defensar ahir amb vehemència la llei del només sí és sí, després que hagi transcendit que el Govern central està treballant en canvis en la norma per resoldre els “problemes detectats”, i va assegurar que “farem tot el necessari per garantir que el consentiment segueixi en el centre del Codi Penal”. Montero va advertir que la formació morada protegirà aquest precepte com una línia roja, igual que va dir que protegirà el Govern de coalició que ha fet possible aquesta llei. Va lamentar que, davant les felicitacions que ha rebut el Govern espanyol des de la UE i altres organismes internacionals per aquesta llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a llei del només sí és sí, a Espanya els seus promotors pateixin “una ofensiva indecent de la dreta política, judicial i mediàtica”, que persegueix la tornada al model anterior.

Un model, va apuntar, amb el qual a les víctimes de les “encara invisibles i normalitzades violències sexuals se’ls preguntava si s’hi van resistir, i no si ho van consentir”. “La llei del només sí és sí és el resultat d’una mobilització de milers de dones d’aquest país que afirmem que si no consentim una relació sexual hi ha una agressió i s’està vulnerant la nostra llibertat sexual.” Sobre la polèmica amb els jutges, la ministra va assenyalar que la majoria apliquen aquesta llei de forma “correcta”, malgrat que hi ha una minoria “que ha decidit rebaixar penes i no aplicar de forma correcta ni la llei ni el dret transitori en vigor. Montero va defensar que el que està passant amb aquesta llei, “la principal conquesta feminista dels últims vint anys”, també va passar el 2004 després de l’aprovació de la llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, davant la qual “tribunals espanyols van plantejar dos-centes qüestions d’inconstitucionalitat”, mentre que els sobreseïments d’aquests casos “van augmentar un 158 per cent”.

Va reivindicar que el seu partit és “la força que està transformant” Espanya, conscient que “on hi ha una necessitat hi ha d’haver un dret” i contrari al fet que “decideixin només uns poderosos”. Va subratllar que per a Podem “fer política és una tasca titànica”, ja que implica “fer possible el que tothom li diu que és impossible”, com apujar el salari mínim interprofessional i promoure l’Ingrés Mínim Vital, lleis feministes, el límit al gas o la intervenció en el mercat de l’habitatge.

Dos denúncies d’agressió sexual després dels FerozEl jutjat de guàrdia de Saragossa va decretar a última hora de la tarda d’ahir llibertat amb càrrecs per a un home de 55 anys que havia estat detingut per una presumpta agressió sexual a una actriu durant la festa posterior a la gala dels Premis Feroz celebrada la nit de dissabte a diumenge a Saragossa.

També miraven d’identificar el presumpte autor d’una altra agressió, denunciada en aquest cas per un home. Segons va publicar El Mundo digital, el detingut seria Javier Pérez Santana, productor de la pel·lícula Mi vacío y yo (2022). L’actriu, cantant i activista gironina del col·lectiu LGBTI Carmen Jedet Izquierdo, més coneguda com a Jedet –protagonista de la sèrie televisiva Veneno–, va ser una de les víctimes de les presumptes agressions sexuals, segons va confirmar María Guerra, presidenta de l’entitat organitzadora, l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya.

Segons aquesta entitat, un home i l’actriu Jedet van patir tocaments i assetjament continu per part dels suposats autors, un d’ells detingut, “membres de l’equip d’una de les pel·lícules nominades als Premis Feroz” i que quedaran “vetats per tota la vida” als esdeveniments que organitzi l’associació. Per la seua banda, El Periódico de Aragón va assenyalar que l’altre sospitós de l’agressió a un home va ser Adrián Silvestre, director de la pel·lícula produïda per Pérez Santana.

El PP: “Al carrer la ministra, no els agressors”El portaveu del PP del comitè de campanya, Borja Sémper, va estendre ahir la mà al Govern central per canviar de forma urgent “la mal anomenada llei del només sí és sí”, i va afirmar “qui ha de sortir al carrer no són els agressors sexuals, sinó la ministra d’Igualtat”, Irene Montero.

Sémper va considerar que aquesta llei suposa “una segona victimització per a les dones”.

tracking