SEGRE

INFRAESTRUCTURES

Els nous trens que Renfe havia d'entregar a Cantàbria i Astúries no caben en alguns túnels

Es calcula que es tardarà fins tres anys a solucionar el problema

Imatge d'arxiu d'un tren de Renfe.

Els nous trens que Renfe havia d'entregar a Cantàbria i Astúries no caben en alguns túnelsEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Xavier Flores, ha reconegut que hi ha hagut "un problema" en la dimensió dels trens de Rodalies compromesos per a Cantàbria i Astúries, i ha assegurat que Renfe ja treballa amb el fabricant per disposar "com més aviat millor" dels nous trens, que seran "moderns", "milloraran la vida dels ciutadans" i "tindran les màximes prestacions".

L’amplada dels gàlibs dels túnels de Cantàbria i Astúries no coincideix amb la dimensió dels trens. El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha demanat que els responsables del "nyap" dels trens siguin cessats. "Que els responsables d’aquesta situació siguin cessats i, el més important, que ens digui en quin termini ens entregaran aquests trens," ha demanat aquest divendres.

En un àudio que ha remès Mitma aquest divendres als mitjans, Flores ha traslladat el "ferm" compromís del Govern central amb la renovació del material mòbil per a les línies de Feve, tant a Cantàbria com Astúries, el contracte de licitació del qual ascendeix els 161 milions d’euros per renovar la flota a Cantàbria i dissenyar nous trens a Astúries.

El secretari general de Transportes ha reconegut que aquest contracte ha tingut "un problema relatiu a com hem de dimensionar aquests trens". En aquest sentit, ha explicat que la línia de Feve és "molt especial", té túnels "més petits d’allò de l’habitual", el que condicionava a què aquests trens nous que es modernitzaven "provoqués tenir uns trens més petits o amb no les mateixes condicions que tenim actualment".

Segons ha assenyalat, Renfe, que són l’empresa operadora, i CAF, que és el que els fabrica, "n’han estat analitzant tot aquest temps quin és la millor solució possible per poder tenir com més aviat millor els millors trens" i no córrer el "risc" que no siguin "de la qualitat que es mereixen els ciutadans" una vegada construïts, el que seria "irreparable".

Així, ha indicat que al final s’ha optat per "un nou mètode comparatiu", que "no és l’habitual" i que "permetrà construir uns trens més grans del que hagués estat amb la normativa existent, i en la qual ja en aquest moment aquesta treballant Renfe amb el fabricant perquè com més aviat millor puguem disposar d’aquests trens".

"És veritat que no és l’escenari idoni que ens hagués agradat, però sí que això ens permet que els trens, que ha de tenir tots la tranquil·litat, que els trens que circularan per la xarxa seran nous, moderns, milloren la qualitat de vida dels ciutadans i, evidentment, seran amb les màximes prestacions que podem apostar", ha sentenciat.

tracking