SEGRE

SALUT

El 21% dels parts en hospitals privats a Catalunya són cesàries programades, el triple que al sistema públic

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir que la taxa ideal de cesàries havia d'oscil·lar entre el 10% i el 15%

El 21% dels parts en hospitals privats a Catalunya són cesàries programades, el triple que al sistema públic

El 21% dels parts en hospitals privats a Catalunya són cesàries programades, el triple que al sistema públicACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 21,17% dels parts en hospitals privats catalans són cesàries programades, una proporció que triplica les dels centres que formen part del sistema públic SISCAT (7,61%).

Dades del 2018 al 2022 obtingudes per l'ACN a partir d'una petició de transparència al departament de Salut mostren que la majoria de cesàries a la privada (60,4%) són programades, mentre que la dada a la pública no arriba a un terç (32,7%).

Els més de 250.000 parts hospitalaris dels últims cinc anys s'han fet a centres de 40 municipis arreu del país i en gairebé vuit de cada deu dels casos (77,6%) han tingut lloc a centres del circuit públic.

El cap del Servei de Medicina Maternofetal de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Francesc Figueras, indica en una entrevista a l'ACN que una font molt important que explica la variabilitat entre hospitals de les taxes de cesàries en general, i de les programades en particular, és "el perfil de les dones que són ateses a cada centre".

Les dones que van de part a la privada, més grans

El doctor Figueras apunta que és d'esperar que la proporció de cesàries sigui superior en hospitals que atenen un nombre més alt de dones d'alt risc o que són més grans, una situació cada vegada més freqüent a Catalunya. "Això explica part de la variabilitat [de les taxes de cesàries] entre els centres", exposa.

Segons les dades de Salut, la franja més popular de les dones que donen a llum a la pública i concertada és dels 30 als 39 anys (58%). Un 30,9% tenen entre 20 i 29 anys i un 9%, entre 40 i 49 anys.

Fora del circuit SISCAT un 72,9% dels naixements són de mares que tenen entre 30 i 39 anys, un 13,9% entre 40 i 49, i un 12,9% entre 20 i 29.

D'altra banda, un 16,3% dels parts a la privada són distòcics, és a dir, que requereixen una intervenció instrumental, per exemple, amb fòrceps o espàtules, mentre que aquesta circumstància només es dona en l'11,2% dels casos als centres SISCAT.

"Socialment hem canviat", expressa Engràcia Coll, llevadora i supervisora de la sala de parts de la Fundació Assistencial Mútua de Terrassa, que diu que les cesàries es programen per diferents motius i que de vegades poden ser les mares que la demanen. "Els primers fills es tenen a una edat més avançada i les dones estan sotmeses a una mica més d'estrès emocional, laboral i fins i tot la seva capacitat de planificar més embarassos és més limitada", subratlla Coll, membre de l'Associació Catalana de Llevadores (ACL).

Aspectes organitzatius dels centres i cesàries prèvies, altres motius per programar parts

També hi ha altres motius mèdics per programar una cesària com són la posició del bebè o perquè existeixen cesàries prèvies. A més d'aquests factors, algunes fonts del sector consultades per l'ACN apunten que algunes cesàries es programen per aspectes organitzatius dels centres.

Coll assegura que els hospitals "intenten disminuir el nombre de cesàries" i fer-ne "el mínim", ja que, com tota cirurgia, té unes conseqüències, com estades de mitjana més llargues a l'hospital, més dolor després de l'operació, menys mobilitat durant la recuperació o més risc d'infeccions. Amb tot, en alguns casos s'ha de recórrer a aquesta opció en el moment del part, perquè no progressa com s'esperaria o per problemes que poden comportar risc vital per a la mare o el nadó.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir que la taxa ideal de cesàries havia d'oscil·lar entre el 10% i el 15%, després d'una revisió sistemàtica dels estudis disponibles i de fer un anàlisi mundial per països, si bé en els últims anys s'ha flexibilitzat aquesta recomanació, explica el doctor Figueras.

L'OMS fixa que s'ha de fer tot el possible per realitzar cesàries a les dones que ho necessitin més que intentar assolir una taxa determinada. La mitjana a Catalunya tenint en compte la totalitat dels centres és del 25,8% i, de cesàries programades, del 10,6%.

Malgrat que professionals consultats apunten que una major taxa de gestacions múltiples a la privada podria ser també una de les causes de la diferència entre centres SISCAT i privats, el percentatge de naixements de bessons o més bebès és molt similar en els dos casos, ja que oscil·la entre l'1,5% i el 2% dels casos.

Els parts a hospitals de Lleida

L'Hospital Montserrat no registra cap cesària programada entre els 426 parts fets en el període entre 2018 i 2022. Mentre que la Clínica NovAliança en són un 19,6% dels 285 parts realitzats. 

L'Arnau de Vilanova (11.277 parts) és el quart hospital on més vegades s'ha donat a llum, per darrere de l'Hospital Quirón Dexeus (12.325), la Vall d'Hebron (12.606), el Clínic (14.229) i encapçalat per l'Hospital Sant Joan de Déu és on més vegades s'ha donat a llum (16.739).

Un terç dels parts hospitalaris, a Barcelona ciutat; la resta, a 39 altres municipis

Sobre la distribució territorial dels punts on és possible parir, la llevadora Engràcia Coll considera que la xarxa d'hospitals a Catalunya està "adaptada" i és "molt correcta" i indica que la majoria de dones tenen menys d'una hora per desplaçar-se.

Per a aquesta professional, el que s'ha d'assegurar és que els hospitals "tinguin suficient activitat per assegurar l'expertesa en els parts i la formació continuada, ja que això dona seguretat a les pacients".

tracking