SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT

Aragonès veu inviable un tripartit amb el PSC “mentre continuï negant el dret a decidir”

El president assegura que “s'ha posat la responsabilitat del país al capdavant” amb el pacte pels comptes || Illa diu que l'acord amb Esquerra demostra “que es pot ser útil” des de l'oposició

El primer secretari del PSC, Salvador Illa (al centre), ahir en un acte de precampanya a Sabadell.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa (al centre), ahir en un acte de precampanya a Sabadell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que un tripartit a Catalunya després de l’acord amb el PSC pels Pressupostos del 2023 “no té cap tipus de viabilitat”. Una afirmació que va fer en una entrevista al diari Ara, en la qual va afegir que “pensar que hi pot haver un govern conjunt mentre el PSC continuï negant el dret a decidir no té cap tipus de base”, i en la qual va remarcar que aquest acord amb els socialistes no facilita els pactes amb l’Executiu central, posant èmfasi en el fet que “no té res a veure una cosa amb l’altra”. Per a Aragonès, finalment s’ha posat “la responsabilitat de país al capdavant”, cosa que segons ell és positiva al tractar-se d’un pressupost que permet incrementar la despesa un 10,7%, el major augment dels últims 17 anys.

Va assegurar que el Govern “és més sòlid que mai” i que la CUP “mai no va estar interessada” a donar suport als comptes, mentre que va llançar un dard a Junts en què els recordava que “poden donar suport a aquests pressupostos, una altra qüestió és que vulguin”. Pel que fa a les declaracions el novembre del líder d’ERC, Oriol Junqueras, en les quals va vetar el PSC com a soci per als comptes, Aragonès va dir que des d’aleshores “hi ha hagut moltes declaracions, però també moltes decisions” i que seria injust no reconèixer la importància de la reforma del Codi Penal. Per la seua part, Junqueras va assegurar ahir que els pressupostos els haurien d’aprovar tots els partits del Parlament.

“Són tan bons per al país que fins i tot el partit socialista ha decidit votar-los”, va dir Junqueras, instant que “tots els altres demòcrates i autodeterministes s’afegeixin” a l’acord. Va recordar que el document compta amb el suport dels sindicats, els empresaris, de la taula del tercer sector i les entitats socials i culturals, i va asseverar que si els partits “no donen suport a aquests pressupostos significa que no donen suport” a totes aquestes entitats. D’altra banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va defensar ahir a Sabadell que el pacte dels pressupostos “és la demostració que es pot ser útil des de l’oposició” i va ironitzar desitjant que “tant de bo hi hagués un partit a Madrid que fes política útil des de l’oposició com el PSC”, en al·lusió al PP.

Va destacar que l’acord amb ERC pretén fer una Catalunya més pròspera i competitiva per, d’aquesta manera, poder “passar de la inèrcia a l’acció i posar Catalunya en marxa i que pugui ser admirada a la resta d’Espanya”.

La CUP presentarà una esmena a la totalitat i veu el mandat esgotatLa portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, va anunciar ahir que el seu partit presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos. Així ho va assegurar en una entrevista a El Nacional, que detalla que més que una esmena a la totalitat, que la presentaran, el que plantegen és una esmena a les polítiques del Govern.

Per a Reguant, ERC “ha sucumbit al règim del 78” i la legislatura “està esgotada”.Paral·lelament, la presidenta de Junts, Laura Borràs, va acusar el Govern de “trencar la unitat de l’independentisme per pactar amb l’Estat” i que aquests “no són els pressupostos que ajudaran a tenir un horitzó de progrés i de democràcia”. Quan li van preguntar si donarien suport als comptes, Borràs va evitar pronunciar-se, tot i que va lamentar “un Govern que iniciava un camí cap a la independència i es troba virant cap a un autonomisme complaent, i allà no hi trobaran Junts”.

tracking