SEGRE

Ascendeixen a més de 5.000 els morts pels terratrèmols a Turquia i Síria

Més de 6.200 edificis han quedat completament destruïts

Terratrèmol a Turquia i Síria.

Terratrèmol a Turquia i Síria.SANA / dpa / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El balanç de víctimes mortals a causa dels terratrèmols registrats dilluns al sud de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, ha ascendit a més de 5.000, segons els últims balanços oficials, que inclouen prop de 3.500 de morts en territori turc. El vicepresident de Turquia, Fuad Oktay, ha indicat a primera hora d’aquest dimarts que fins la data s’ha confirmat la mort de 3.419 persones, mentre que més de 20.500 han resultat ferides a causa dels sismes, tal com ha recollit l’agència estatal turca de notícies, Anatòlia.

L’Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) calcula que més de 6.200 edificis han quedat completament destruïts, principalment com a conseqüència del terratrèmol de 7,4 que va sacsejar el país de matinada i d’un posterior sisme, ja al migdia, que va assolir la magnitud 7,6 en l’escala de Richter. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assenyalar que el succés ha estat "el desastre més gran des del terratrèmol de 1939", que va deixar més de 30.000 morts. Les autoritats estimen que s’han registrat més d’un centenar de rèpliques del primer gran sisme.

D’altra banda, el terratrèmol ha deixat 812 morts i 1.449 ferits a les zones de Síria controlades per les autoritats, segons dades del Ministeri de Sanitat sirià recollides per l’agència estatal siriana de notícies, SANA. Aquestes dades corresponen a les províncies d’Alepo, Hama, Latakia, Tartus i les zones d’Idlib en mans de les forces governamentals. "L’alerta continua a tots els establiments de salut públics i privats, i tots els quadres de salut estan treballant al màxim de la seua capacitat, i s’està coordinant la resposta contínua en les diverses governacions", diu un comunicat de la cartera de Sanitat siriana al seu perfil de Facebook.

A les xifres governamentals sirianes cal sumar 790 morts i més de 2.200 ferits a les zones controlades pels rebels a les províncies d’Idlib i Alepo (nord-oest), segons ha dit la Defensa Civil de Síria, coneguda com a 'cascos blancs’, a través del seu compte a Twitter, on ha lamentat "la catàstrofe i la devastació" causada pel sisme.

Els 'cascos blancs’ han ressaltat que "els esforços de recerca i rescat continuen 29 hores després del terratrèmol al nord-oest de Síria, enmig de dures condicions". "S’espera que la xifra de morts augmenti de forma dramàtica, ja que hi ha centenars de persones encara atrapades entre la runa," ha alertat. Per això, han fet una crida a "totes les organitzacions humanitàries i organismes internacionals perquè brindin suport material i assistencial a les organitzacions" a fi de "donar resposta a aquest desastre i ajudar de forma urgent les víctimes del terratrèmol". Així, han detallat que uns 210 edificis "s’han esfondrat totalment" a causa del sisme, mentre que més de 440 han quedat "parcialment destruïts" i que "milers més han patit danys".

tracking