SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

El PSOE presenta en solitari la reforma de la llei del 'només sí és sí' i proposa elevar penes

D'un a cinc anys si l'agressió es comet amb “intimidació o violència” || Podem critica que s'hagi tornat a l'antiga norma i avisa que el canvi pot obrir una nova onada de revisions

La secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, envoltada ahir de periodistes.

La secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, envoltada ahir de periodistes.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup socialista va registrar ahir al Congrés una proposició de llei per reformar la llei del només sí és sí i elevar les penes als agressors sexuals quan actuïn amb violència o intimidació, una proposta que va presentar en solitari després de no arribar a un acord amb el ministeri d’Igualtat. L’objecte de la reforma, va explicar el portaveu del grup socialista, Patxi López, és “corregir els efectes no desitjats” d’“una bona llei” i “acabar amb l’alarma social” que havien generat les rebaixes de condemnes. La reforma torna a la forquilla de penes, d’un a cinc anys, que es recollien per a les agressions sexuals al Codi Penal el 2010.

El principal partit del Govern manté els dos primers punts de la norma redactada per Igualtat, que assenyalen que “només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement i de forma clara” i que converteix en agressió sexual qualsevol abús d’aquesta índole. No obstant, afegeix que “si l’agressió s’hagués comès fent servir violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seua voluntat, el seu responsable serà castigat amb pena d’un a cinc anys de presó”. Davant d’això, el soci en minoria del Govern, Podem, va criticar que els socialistes vulguin tornar al model anterior de la llei només per acontentar el PP, i van assegurar que el requeriment de la “intimidació” suposa que la víctima passi per un “calvari probatori”.

En aquest sentit, va alertar que no cedirà que el consentiment estigui en el “centre”. Així mateix, Igualtat va avisar que implicaria “una segona onada de revisions”. Amb tot, les formacions del Govern es van citar a introduir canvis amb esmenes pactades.

El PP, per la seua part, va avançar que donarà suport a qualsevol reforma que corregeixi la norma, mentre que ERC va avisar que veu “massa laxa en el consentiment” la norma del PSOE.

Desestimen rebaixar la pena a un membre de La Manada

La Secció Segona de l’Audiència Provincial de Navarra va desestimar ahir rebaixar la pena de 15 anys de presó imposada pel Tribunal Suprem a un dels cinc condemnats per la violació grupal dels Sanfermines del 2016, coneguts com La Manada de Pamplona. La defensa del processat Ángel Boza va demanar revisar la sentència perquè considerava que en aplicació de la llei del només sí és sí se li podia reduir la condemna de 15 anys de presó a 13 anys i 9 mesos.

Els magistrats de l’Audiència de Navarra han desestimat la petició i afirmen que la condemna de quinze anys “resulta igualment susceptible d’imposició d’acord amb la nova regulació dels delictes contra la llibertat sexual”. Tant la Fiscalia com l’advocada de la víctima s’havien oposat a la revisió.

tracking