SEGRE

PANORAMA

Milers de persones mortes a Turquia i Síria per una sèrie de devastadors terratrèmols

A la primera tremolor de 7,8 en l'escala de Richter la van seguir més de 140 || Els equips de rescat intenten trobar supervivents sota els milers d'edificis esfondrats enmig de baixes temperatures

Els equips de rescat turcs evacuen un cos d’entre la runa d’un edifici.

Els equips de rescat turcs evacuen un cos d’entre la runa d’un edifici.SANA / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 3.600 persones van morir ahir i 14.000 més van resultar ferides en la sèrie de devastadors terratrèmols que van sacsejar el sud-est de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, i que van deixar milers d’edificis enderrocats en els quals es continua buscant supervivents enmig de baixes temperatures. A Turquia, el recompte més actual elevava la xifra de morts a almenys 2.316 i la de ferits a 13.200, segons les dades comunicades pel ministre de Sanitat, Fahrettin Koca. A més, les autoritats van informar que més 6.200 edificis han quedat destruïts o molt fets malbé.

En diverses de les deu províncies turques més afectades, es van produir talls de gas i electricitat, i en alguns embassaments van aparèixer esquerdes, encara que sense danys estructurals. A Síria, que segueix immersa en una guerra civil des de fa més d’una dècada, la informació sobre víctimes prové, d’una banda, del Govern de Bashar al-Assad i, per una altra, de l’últim enclavament del país controlat per l’oposició, envoltat per forces governamentals recolzades per Rússia. A la zona controlada pel règim, les últimes xifres parlaven de 656 morts i 1.403 ferits, segons l’agència SANA.

A la província nord-occidental d’Idlib, l’últim bastió opositor, i en altres parts de la veïna Alep fora del control de Damasc, es van comptabilitzar almenys 700 víctimes mortals i uns 2.000 ferits, segons el balanç que va oferir el grup de rescatistes Cascos Blancs. L’ONU va recordar que en aquestes àrees opositores, “fortament” afectades pel sisme, resideixen 4,1 milions de persones que depenen de l’ajuda humanitària per sobreviure, majoritàriament dones i nens.El primer gran terratrèmol es va registrar a les 4.17 hores (01.17 GMT) i va tenir una magnitud de 7,8 a l’escala de Richter, amb epicentre a Pazarcik a la província turca de Kahramanmaras. Posteriorment es van produir fins a 145 tremolors més, una de les quals de magnitud 7,6 a les 10.24 GMT.Un dels símbols de l’enorme destrucció del sisme és l’històric castell romà de Gaziantep, que portava dret més de 1.700 anys i que ha estat arrasat per la tremolor.

El sisme arriba a registrar-se al sismògraf de la Val d’Aran

El terratrèmol que va sacsejar de matinada Turquia i Síria es va poder registrar a la xarxa sísmica catalana, i més concretament al sismògraf de la Val d’Aran, segons va informar l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICG) en un tuit en el seu compte de Twitter.D’altra banda, al nord de l’Alt Empordà i el territori francès de Vallespir es va registrar a les 10.48 hores una rèplica del mateix terratrèmol que va tenir una magnitud de 2,7 a l’escala de Richter. Segons l’ICG, l’epicentre va estar situat en territori francès, molt a prop de la frontera amb Espanya.

Els equips de rescat turcs evacuen un cos d’entre la runa d’un edifici.

Els equips de rescat turcs evacuen un cos d’entre la runa d’un edifici.SANA / DPA

tracking