SEGRE

ESTATS UNITS SABOTATGE

Acusen els EUA d'estar darrere del sabotatge al Nord Stream

Segons una investigació del periodista i guanyador del Pulitzer Seymour Hersh

El periodista Seymour Hersh.

Acusen els EUA d'estar darrere del sabotatge al Nord Stream

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista i guanyador d’un premi Pulitzer Seymour Hersh ha acusat a la Marina de Estados Units d’estar darrere de les explosions registrades en els gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2 el setembre de 2022.

Hersh ha explicat en la seua pàgina web que els responsables del suposat sabotatge són bussejadors de la Marina nord-americana, que haurien col·locat explosius durant les maniobres 'Baltops 22' de l’OTAN. Així, ha acusat les autoritats noruegues d’activar les esmentades càrregues mesos després. "Tres mesos després van destruir tres dels quatre ramals del gasoducte", ha indicat en la seua pàgina web.

Segons el periodista, el 26 de setembre, un avió de la Marina noruega va llançar una boia hidroacústica que va fer detonar els artefactes explosius. Així, ha explicat que la decisió de fer-los esclatar es va prendre nou mesos després d’un "debat secret" per part de les agències de seguretat nacional nord-americana. 

Hersh, que va guanyar el Pulitzer el 1970 pel seu treball sobre la massacre de My Lai en mans d’una unitat militar de l’Exèrcit dels Estats Units durant la Guerra del Vietnam, ha asseverat que, no obstant, la Casa Blanca va titllar aquestes acusacions de "falses" i "totalment fictícies". El passat 26 de setembre, Nord Stream 2 AG, operadora del gasoducte homònim rus, va anunciar una fuita de gas per causes desconegudes en una de les dos canonades de la infraestructura a prop de l’illa danesa de Bornholm.

Posteriorment, les autoritats informaven que dos ramals del gasoducte paral·lel Nord Stream 1 també havien patit danys. Alemanya, Dinamarca i Suècia no van descartar un acte de sabotatge tan sols vuit mesos després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. El Servei d’Intel·ligència Exterior de Rússia va catalogar les explosions d’atacs terroristes i el 30 de setembre va revelar que tenia proves que apuntaven a la implicació de països occidentals.

tracking