SEGRE

PANORAMA

Els refugiats ucraïnesos a Catalunya no han cobrat les ajudes a l'any de la invasió

El ministre Escrivá culpa les comunitats autònomes dels retards i Aragonès anuncia noves línies de col·laboració amb Kíiv || Espanya ha acollit 168.000 desplaçats i 1.300 recalen a Lleida

Vladímir Putin va assistir ahir a un concert a Moscou amb motiu del Dia del Defensor de la Pàtria.

Vladímir Putin va assistir ahir a un concert a Moscou amb motiu del Dia del Defensor de la Pàtria.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les portes del primer aniversari de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, que va començar el 24 de febrer del 2022, les famílies de refugiats ucraïnesos a Catalunya encara no han cobrat les ajudes aprovades al setembre pel Consell de Ministres. L’òrgan va avalar llavors un subsidi de 400 euros mensuals durant mig any, a més de 100 euros per menor a càrrec. Un mes més tard, a l’octubre, l’Estat va transferir els fons a les comunitats autònomes –Catalunya va rebre 11,7 milions d’euros–.

La convocatòria es va obrir al desembre, el termini de sol·licituds va obrir al gener i actualment l’Administració està analitzant les sol·licituds. Un total de 6.959 famílies han presentat la sol·licitud davant del Govern, però a dia d’avui, cap d’elles ha rebut aquesta ajuda. La secretària d’Igualtat, Mireia Mata, va explicar ahir en declaracions a TV3 que la conselleria d’Igualtat farà les transferències “simultàniament” el mes d’abril i va lamentar que amb els fons adjudicats “no n’hi haurà prou”.Per la seua part, el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, va assegurar que si el Govern espanyol s’hagués encarregat del programa d’ajuts directes, les famílies sol·licitadores les haurien rebut amb més rapidesa.

També va estimar que aquests subsidis arribaran a 40.000 persones a tot l’Estat, equivalent a unes 13.000 famílies.El primer any del conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia, Espanya ha acollit 168.000 refugiats, cosa que el situa com el cinquè país de la Unió Europea que més persones ha rebut, segons va detallar ahir el ministeri d’Inclusió. De l’import total, 82.000 s’han empadronat, 78.000 compten amb una targeta sanitària i 14.000 estan afiliats a la Seguretat Social. Catalunya n’ha rebut 38.616 i Lleida 1.331, com va avançar SEGRE.D’altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que en les properes setmanes el Govern obrirà una nova línia d’ajuts de cooperació amb Kíiv.

Ho va fer a Barcelona al costat de l’activista Yaroslav Bozhko, portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc d’Ucraïna i Premi Sàkharov 2022. El president de Rússia, Vladímir Putin, va rebre ahir al Kremlin el cap de la diplomàcia de la Xina, Wang Yi, que li va assegurar que Pequín està disposat a aprofundir la relació amb Moscou. Enmig de la invasió russa d’Ucraïna, l’enviat xinès va dir al mandatari rus que cap país influirà en les relacions entre tots dos.

“Nosaltres donem suport a un món multipolar i la democratització de les relacions internacionals”, va afirmar al començament de la reunió emesa per la televisió pública, en la qual també va transmetre a Putin una “càlida salutació” del líder xinès, Xi Jinping, que visitarà Rússia en els propers mesos. El cap del Kremlin va saludar la disposició de la Xina d’exercir un “paper positiu” respecte al fet “d’arreglar la crisi ucraïnesa”. La portaveu d’Exteriors russa, Maria Zakhàrova, va agrair la postura “invariablement equilibrada” de Pequín.A causa de l’aïllament i les sancions d’Occident a Rússia per la invasió d’Ucraïna, Putin va subratllar que “la cooperació a l’arena internacional entre la República Popular de la Xina i la Federació Russa té una gran importància per a l’estabilitat de la situació internacional”.D’altra banda, el president rus va apel·lar a la unitat dels seus compatriotes i el seu orgull pel país mentre rebia un bany de masses en un concert a l’estadi moscovita de Lujnikí.

“Ens hem reunit avui aquí en el que suposa un esdeveniment festiu, però just he sentit els alts càrrecs de l’Exèrcit dir que ara mateix hi ha una batalla al voltant de les nostres fronteres històriques, sobre el nostre poble”, va dir a l’esdeveniment, que es va celebrar amb motiu del Dia del Defensor de la Pàtria. “Quan estem junts, no hi ha ningú com nosaltres”, va dir, abans d’assegurar que tot el país dona suport als militars russos que combaten a Ucraïna.

Espanya enviarà sis carros Leopard 2 a Ucraïna

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va confirmar ahir que Espanya enviarà sis carros de combat Leopard 2A4 a Ucraïna i va obrir la porta a incrementar la xifra “si fos necessari i els països aliats ho demanessin”.

Va explicar que l’Exèrcit de Terra té 50 exemplars d’aquest vehicle a Saragossa i que, malgrat que tots estaven en “molt deficient ús”, el seu departament ha elegit “els que estaven millor”.

Kíiv demana a la UE que multi el sector nuclear rus

Després que el president rus, Vladímir Putin, anunciés dimarts la suspensió per part del Kremlin del tractat Nou Start d’armes nuclears amb els EUA, el Govern ucraïnès va apressar ahir la UE a incloure al sector nuclear rus el desè paquet de sancions contra Rússia. Brussel·les està preparant aquesta nova ronda de sancions.

El cap del Grup Wagner alça les crítiques al Kremlin

El cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, que comanda a Ucraïna una xarxa de mercenaris aliada de l’Exèrcit rus, va intensificar ahir les crítiques al Kremlin per la suposada falta de munició que pateixen aquests milicians, amb la qual cosa agreuja un distanciament que ja començava a ser evident. Va assegurar que els seus mercenaris només reben el 20% de la munició que necessiten, una cosa que el ministeri de Defensa rus va desmentir.

Londres insisteix que no enviarà caces a Ucraïna

El Govern britànic va afirmar ahir que el programa d’entrenament a pilots ucraïnesos que ha llançat no implica que acabi facilitant caces de combat a Ucraïna.

“L’anunci de l’ensinistrament de pilots no es va realitzar com a avançament que entregarem caces”, va dir el secretari d’Estat de les Forces Armades, James Heappy.

tracking