SEGRE

POLÍTICA CATALANGATE

El Govern central menysté la comissió europea de Pegasus i indigna els independentistes

Exigeixen la dimissió de Robles i Marlaska per la falta de col·laboració amb la investigació || Intercanvi de retrets entre els europarlamentaris espanyols que formen la missió sobre l'espionatge

Aragonès va entregar a Bachelet a Xile el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans.

Aragonès va entregar a Bachelet a Xile el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC, Junts i la CUP van carregar ahir contra el Govern central per “obstruir” el treball de la missió d’eurodiputats sobre el ciberespionatge a l’independentisme amb el software Pegasus, i van exigir la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. La delegació de l’Eurocambra, encapçalada per l’europarlamentari popular holandès Jeroen Lenaers, va iniciar ahir la missió a Madrid amb una reunió de treball amb les organitzacions Amnistia Internacional i Rights International Spain i amb la comissió del Parlament sobre aquesta qüestió. Tanmateix, cap ministre del Govern espanyol es reunirà amb els membres de la missió que conclourà avui la visita per investigar aquest cas d’espionatge.

El secretari d’Estat per a Assumptes Europeus, Pascual Navarro, serà l’únic representant del Govern que s’hi reuneixi.El fet que l’Executiu central no rebi la missió, al·ludint a la moció de censura de Vox que se celebra avui, va ser durament criticat pels partits independentistes, que van assegurar que l’Estat “ha demostrat una baixa qualitat democràtica al no col·laborar a investigar una vulneració tan flagrant de drets fonamentals i drets humans”. Amb tot, van confiar que la investigació per part d’Europa serveixi per “posar llum” sobre aquestes pràctiques i prohibir aquest programari.La visió dels diferents partits respecte al Catalangate també va poder veure’s entre els diferents europarlamentaris que formen la comissió durant la reunió amb els diputats del Parlament. L’eurodiputat del Partit Popular i exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido havia justificat en una entrevista l’ús de sistemes d’espionatge dins dels cursos legals per investigar “tots els fets delictius”.

Després va assegurar que “Espanya és una democràcia plena” i va dir que els independentistes “acusen sense proves”. En aquest sentit, es van expressar també europarlamentaris socialistes, que van negar el “boicot” per part del Govern. Per la seua banda, l’eurodiputada d’Esquerra Republicana, Diana Riba, va criticar que es qüestioni que existís l’espionatge, una cosa que va també va retreure la ponent de la missió, Sophie In’t Veld.Per la seua banda, Marlaska va oferir “col·laboració absoluta” a la delegació per investigar els espionatges, malgrat no tenir intenció de reunir-s’hi.

Pere Aragonès li traslladarà que va ser espiat “per raons polítiques”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, traslladarà avui a la comissió d’investigació de l’Eurocambra que investiga el cas Pegasus que ell va ser espiat per “raons polítiques” amb aquest software en moments clau de la política catalana i espanyola. Així ho va afirmar ahir des de Xile, on va acabar la gira per Llatinoamèrica reunint-se amb l’expresidenta del país Michelle Bachelet.Aragonès serà al costat de la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i l’alcaldable d’ERC per Barcelona, Ernest Maragall, els únics afectats pel Catalangate que es reuniran amb la comissió. El president va criticar que les institucions de l’Estat i els responsables d’aquest presumpte espionatge “no es vulguin explicar” davant de la missió europea i va lamentar també que, fins ara, els tribunals espanyols no han emparat les seues denúncies per l’espionatge: “El que no trobem a Espanya, ho tindrem a Europa.”

tracking