SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Putin elogia el pla de pau xinès com a base de la solució a Ucraïna

Acusa Kíiv i Occident de voler prolongar els combats || Reforça l'aliança comercial amb Xi Jinping i Moscou subministrarà més petroli al gegant asiàtic

Els presidents de la Xina i Rússia van firmar ahir una desena d’acords comercials.

Els presidents de la Xina i Rússia van firmar ahir una desena d’acords comercials.KREMLIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Rússia, Vladímir Putin, va donar suport ahir al pla de pau xinès com a base per negociar amb Ucraïna, però va passar la pilota a Kíiv i Occident, que va acusar d’estar interessats en la prolongació dels combats. “Molts dels punts inclosos al pla de pau de la Xina estan d’acord amb les postures russes i poden servir de base per a la solució pacífica, quan Occident i Kíiv estiguin preparats per a això”, va assegurar al finalitzar la reunió al Kremlin amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping. Els dos líders van posar èmfasi en la cooperació en matèria econòmica i energètica, i van firmar una desena d’acords comercials.

Putin va manifestar que Rússia està a punt per augmentar els subministraments ininterromputs de petroli a la Xina. Va explicar que ell i Xi van acordar la construcció del gasoducte Power of Siberia 2, que unirà la xarxa energètica russa amb la xinesa a través de Mongòlia i podrà transportar 50.000 milions de m3 de gas.El líder del gegant asiàtic va assegurar que Pequín aposta “per la pau i el diàleg” i va convidar el seu homòleg rus a visitar Pequín al llarg d’aquest any per continuar estrenyent llaços entre tots dos països.

Espanya és a la cua a l’OTAN en despesa militar

Espanya va destinar a la despesa militar l’1,09% del seu producte interior brut durant el 2022, fet que el situa com el segon país de l’OTAN que menys proporció del PIB inverteix en defensa, només darrere de Luxemburg –amb un 0,62%–, segons les dades provisionals publicades ahir per l’Aliança.

El 2021, l’Estat espanyol havia destinat en la inversió militar l’1,04% del PIB, per la qual cosa el 2022 només va ampliar la inversió en un 0,05%. L’informe anual de l’OTAN, amb xifres estimades de despesa en Defensa per al 2022, apunta que els aliats europeus i el Canadà van invertir l’1,65% del PIB en els exèrcits l’any passat, en lleuger retrocés davant l’1,67% de 2021.Per un altre costat, les autoritats britàniques van informar ahir que entregaran a Ucraïna munició fabricada amb urani empobrit. El president rus, Vladímir Putin, va advertir de “represàlies” davant de l’enviament d’“armes amb components nuclears”.

tracking