SEGRE

CONCILIACIÓ

El govern espanyol aprova la Llei de famílies que estableix un permís de cures de cinc dies l'any

La Llei amplia el concepte de família nombrosa a les monomarentals amb dos fills

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en roda de premsa després del Consell de Ministres

El govern espanyol aprova la Llei de famílies que estableix un permís de cures de cinc dies l'anyPool Moncloa / Fernando Calvo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts a la Llei de famílies, que entre altres estableix un permís de cures de cinc dies retribuïts anuals per atendre a un familiar de fins a segon grau o un convivent en cas d'accident, hospitalització o intervenció quirúrgica que requereixi repòs. També un permís parental no retribuït de 8 setmanes que es podrà utilitzar de forma contínua o discontínua a temps parcial o complet fins que el menor tingui 8 anys, i un tercer permís de quatre dies retribuïts l'any per causa de força major en la cura d'un menor. La Llei també amplia el concepte de família nombrosa a les monomarentals amb dos fills. La llei es començarà a tramitar al Congrés en unes setmanes.

El text, que ja es va aprovar com a avantprojecte el passat desembre, suposa la creació d'una renda per criança i la creació de tres nous permisos de cures per ajudar a les famílies "que moltes vegades se senten desbordades i asfixiades", segons la ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

La Llei garanteix el ple reconeixement dels diversos tipus de família que ja existeixen, i equipara els seus drets. D'aquesta manera, reconeix legalment les famílies LGTBI, les famílies amb membres amb discapacitat, famílies múltiples, les adoptives, les reconstituïdes o les acollidores, entre altres". També culmina pràcticament l'equiparació entre els matrimonis i les parelles de fer, que tindran accés als 15 dies d'accés de permís per registre equiparable al de matrimoni.

La ministra ha explicat que la nova lleu busca donar resposta a "l'emergència de conciliació", perquè "hem demanat massa vegades a les mares i als pares que siguin heroïnes i superherois que arribin a tot sense cap política de suport, i això havia de canviar". "Les persones han de poder formar les famílies que ells decideixin", ha dit, "i les institucions hi serem per acompanyar-les, protegir-les i donar suport".

Tres nous permisos

Pel que fa a la conciliació, la llei estableix una nova arquitectura amb tres permisos que posen al centre les cures i el temps. Estableix un permís de cures de cinc dies l'any que es podran utilitzar en cas d'accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs, tant d'un familiar de fins a segon grau com d'un convivent, un aspecte nou.

També estableix un permís parental de vuit setmanes que es podrà gaudir de manera contínua o discontínua, a temps complet o parcial fins que el menor compleixi 8 anys. I un tercer permís "per causa de força major" que es distribuirà per hores i podrà arribar a fins a quatre dies l'any". L'objectiu d'aquest últim permís és permetre que pares i mares puguin absentar-se de la feina quan hi hagi motius familiars urgents i imprevisibles, com una malaltia sobtada del menor.

Renda de criança

Una altra de les novetats del text és que s'amplia el concepte de família nombrosa a les monomarentals amb dos fills. També ho seran les de dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les de dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments.

La norma també planteja ampliar la renda de criança de 100 euros mensuals per cada menor de 3 anys a càrrec. El permís inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació i les que cotitzin 30 dies a partir del part. El govern espanyol calcula que aquesta mesura beneficiarà entre 200.000 i 250.000 noves mares.

L'ampliació inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació, sigui contributiva o no, i també les que sense reunir els requisits prèviament cotitzin 30 dies a partir del part. També rebran el 100% de la prestació les dones que tinguin un lloc de treball a temps parcial o temporal. Un altre element que incorpora la norma és l'equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet. Aquestes últimes tindran accés als quinze dies de permís per registre equiparables al matrimoni.

Prohibició del pin parental

La norma, que encara ha de passar una segona vegada pel Consell de Ministres abans d'arribar al Congrés, prohibeix l'anomenat pin parental. És a dir, prohibeix que pares o tutors impedeixin l'accés a continguts sobre diversitat familiar als centres educatius.

tracking