SEGRE

El govern espanyol rebutja la gestació subrogada i recorda que és il·legal a Espanya

Portada de la Revista Hola en la que apareix l'actriu i empresària Ana Obregón, de 68 anys, que ha estat mare per gestació subrogada d'una nena que va nàixer el 20 de març en el centre sanitari Memorial Regional Hospital de Miami, Estats Units. 'Les emocionants imatges de la felicitat d'Ana en sortir amb el seu nadó en braços de l'hospital de Miami', així publica aquest dimecres la revista 'Hola' la nova maternitat d'Ana Obregón.

El govern espanyol rebutja la gestació subrogada i recorda que és il·legal a EspanyaEFE/ Revista Hola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestació subrogada és il·legal a Espanya, però nombroses agències ofereixen els seus serveis per llogar un ventre a l’estranger i resoldre després les traves legals per poder reconèixer com a propi el nadó en tornar a casa.

La notícia que l’artista Ana Obregón, de 68 anys, s’ha convertit en mare d’una nena per gestació subrogada a Miami, ha provocat polèmica i reobert el debat sobre els ventres de lloguer. L’article 10 de la llei sobre tècniques de reproducció humana assistida declara nul el contracte perquè una dona, amb o sense preu, es presti a una gestació i renunciï després a la filiació materna a favor del contractant o d’un tercer. Deixa clar que la filiació d’aquests fills vindrà determinada pel part.

Tanmateix, a diversos països aquests contractes són legals. Per inscriure el nen en el registre i poder viatjar amb ell a Espanya, s’ha d’aportar una resolució judicial del país d’origen en la qual es determini la filiació del nadó. La dona gestant renuncia a la filiació materna a favor del contractant. Segons una instrucció dictada el 2010 per la Direcció general dels Registres i del Notariat, l’encarregat del registre consular haurà de comprovar a més que no s’ha vulnerat l’interès superior del menor, ni els drets de la mare gestant i, sobretot, verificar que el consentiment de la dona s’ha obtingut de forma lliure i voluntària.

En una sentència dictada el mes d’abril passat, el Tribunal Suprem va deixar clar que els contractes de gestació subrogada són nuls de ple dret perquè vulneren els drets fonamentals de la dona gestant i del nen gestat i va ratificar que el reconeixement de la relació de filiació a la mare no biològica s’ha d’obtenir per la via de l’adopció.

La recent reforma de la llei de l’avortament va incloure la gestació subrogada com una forma de violència contra la dona, però no s’han imposat més traves per poder registrar els fills gestats a l’estranger. En aquell debat, només Ciudadanos es va manifestar a favor d’aquesta pràctica apel·lant a la llibertat de la dona per decidir.

Finalment, en la reforma de la llei de l’avortament només es va incloure un article específic per prohibir la promoció comercial i la publicitat de la gestació subrogada, encara que una simple recerca a internet mostra les nombroses agències que continuen oferint els seus serveis d’intermediació per llogar un ventre a l’estranger. Els preus dels paquets oferts es mouen en una àmplia forquilla que pot anar des dels 50.000 euros en països de l’est d’Europa als 100.000 dels Estats Units o el Canadà.

El govern espanyol rebutja aquesta pràctica

El govern espanyol ha rebutjat aquest dimecres la gestació subrogada per explotar el cos de la dona i ha recordat que aquesta pràctica i la seua publicitat és il·legal a Espanya i constitueix una forma de violència contra les dones recollida per la Llei de Drets Socials i Reproductius. Així ho han subratllat les ministres d’Igualtat, Irene Montero, i d’Hisenda, María Jesús Montero, als passadissos del Congrés després de conèixer-se el cas d’Ana Obregón.

La titular d’Igualtat ha recalcat que aquesta pràctica està reconeguda legalment a Espanya amb una forma més de violència contra les dones i ha demanat de no oblidar la situació de precarietat dels qui accepten prestar el seu ventre. "Hi ha un biaix de discriminació clar per pobresa", ha recalcat Irene Montero, mentre que la ministra d’Hisenda ha subratllat que és una "explotació el cos de la dona". "No hi estem d’acord i així ho hem expressat en els nostres programes polítics", ha incidit María Jesús Montero.

Sobre si es pot evitar que un nen nascut per gestació subrogada en altres països pugui viure a Espanya, ha assenyalat que al començament de la legislatura van ser modificats alguns aspectes relacionats amb les inscripcions en el Registre Civil per intentar impedir aquestes situacions. Però ha precisat que "cada cas concret cal analitzar-lo de forma concreta" i que, per tant, no es podia "pronunciar en genèric".

Preguntat també el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s’ha limitat a dir que estan "en contra de totes aquestes coses", la mateixa posició que ha assenyalat el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Enrique Santiago. "Estem en contra que es mercantilitzin els embarassos, que es puguin vendre i comprar els embarassos i la utilització del cos de la dona", ha afirmat.

El PP assenyala que la gestació subrogada mereix un debat profund i serè

La secretària general del PP i portaveu del partit al Congrés, Cuca Gamarra, ha indicat aquest dimecres que la regulació normativa de la gestació subrogada mereix un "debat profund i serè" al tractar-se d’una qüestió complexa, en la qual hi ha "moltes opinions de la societat espanyola". "No s’ha d’oblidar que hi ha nens, que tenen drets que han de ser garantits", ha subratllat Gamarra abans d’apuntar que el tema ha d’abordar-se "sempre en un marc de profunditat i de reflexió serena", ja que hi ha "la necessitat que els debats complexos s’abordin amb serenitat i amb responsabilitat i amb reflexió".

Gamarra ha indicat que no hi ha oberta ara cap reforma legal sobre la gestació subrogada, però que no veu inconvenient en obrir el debat parlamentari, igual com ja està "obert al PP". El de la gestació subrogada és un debat obert al PP, on conviuen les visions proclius a regular una opció que veuen necessària, amb les veus que rebutgen l’existència d’un mercat entorn de la maternitat i els qui posen l’accent en les diferències econòmiques entre les mares gestants i les famílies que adquireixen un nadó.

La posició oficial del partit és similar a l’expressada per Gamarra. Es va fixar el 17 Congrés Nacional del PP, el 2018, on una ponència advocava per un "debat en profunditat, seriós i serè" davant d’una "realitat molt delicada i extremadament sensible" per a la que advoquen per una "resposta clara i d’ampli consens". En aquesta ponència, que va liderar l’ara senador Javier Maroto, els populars posaven a més l’accent en què amb el debat s’analitzi la "realitat" dels nens que arriben a Espanya i que han nascut per gestació subrogada en altres països, sense endinsar-se en la posició del PP sobre això.

Ciutadans defensa la gestació subrogada altruista i segura per als nens

Ciutadans s’ha reafirmat aquest dimecres en la seua defensa d’una regulació de la gestació subrogada a Espanya de forma altruista seguint el model de països de l’entorn, així com d’un marc jurídic assegurança dirigida al manteniment dels drets dels menors. A preguntes dels periodistes al Congrés, el diputat de Cs, Edmundo Bal, ha reiterat la posició de la seua formació a favor d’aquesta pràctica però sense que hi hagi cap remuneració.

Ha precisat que si bé alguns països estableixen la gestació subrogada remunerada, en el sistema que defensa el seu partit no "es lloga cap ventre", sinó que seria una pràctica altruista "amb la finalitat de poder possibilitar que una persones que, per les raons que sigui, no pugui engendrar fills d’una manera natural pugui formar la família que vol o té al cap formar".

Però ha recalcat que el que més els preocupa, i així ho han plantejat en diverses ocasions al Congrés, és "la situació d’inseguretat jurídica en què viuen els nens" d’acord, ha explicat, la sentència de la Sala Primera del Tribunal Suprem que "ha negat la possibilitat que la filiació no sigui res més que per adopció". I ha demanat que el govern espanyol, encara que no estigui d’acord amb la gestació subrogada, atengui "almenys" aquesta "bretxa jurídica" per donar seguretat als menors.

tracking