SEGRE

Borràs rebutja deixar la presidència del Parlament i demana la seua "restitució" si veuen interinitat

Veu probable que la JEC li tregui la seua acta i els seus advocats ja treballen en el recurs al Tribunal Suprem

La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, durant la seva compareixença just després de ser condemnada per prevaricació i falsedat documental.

La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, durant la seva compareixença just després de ser condemnada per prevaricació i falsedat documental.Natàlia Segura / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha rebutjat aquest divendres deixar el càrrec i ha demanat la seua restitució dels seus drets i deures si es vol acabar "amb la interinitat" en la institució. Així ho ha manifestat en una entrevista a Rac1 després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, reclamés posar fi a la interinitat en la Presidència del Parlament després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) condemnés a Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació.

Segons Borràs, Aragonès i els membres de la Mesa són els que van avalar "la interinitat de la qual ara s’exclamen perquè la van provocar amb l’aplicació d’un article del reglament del Parlament que jurídicament presenta molts problemes, que és inconstitucional i vulnera drets humans", amb referència a l’article 25.4. Aquest article planteja la suspensió d’un diputat quan se li obre judici oral per corrupció, pràctica que assegura que la sentència desmenteix que s’hagi produït, i que ella vincula només amb el delicte de malversació, pel qual no ha estat jutjada. Per això, ha reclamat la restitució de les seues funcions si es vol acabar amb la interinitat al Parlament: "És una interinitat que han provocat ells i que poden deixar de tenir".

"M’han pogut suspendre dels meus drets i deures, però no del meu sentit institucional i de la meua responsabilitat. En el dia d’avui la presidenta del Parlament es diu Laura Borràs", ha recalcat. També ha deixat clar que, mentre sigui diputada a la Cambra, mantindrà les seues responsabilitats per "sentit institucional", després de recordar que fins ara ha assistit a tots els plens i actes organitzats per la institució.

JEC

A l’espera de la decisió que prengui la Junta Electoral Central (JEC), veu una "barbaritat" que intervingui en una qüestió de la Cambra i que es toleri perquè, segons el seu parer, és una entitat administrativa que hauria d’actuar quan hi ha processos electorals en marxa. "No hauria d’haver tingut carta d’entrada al Parlament", ha apuntat Borràs, després d’assenyalar que, en cas que la JEC li retiri l’acta de diputada, serà un nou atropellament dels seus drets, ha dit. Borràs, que veu probable aquesta possibilitat, ha explicat que els seus advocats ja treballen en el recurs que presentaran davant del Tribunal Suprem (TS), a més de concretar que, si és necessari, anirà als tribunals europeus. "Estem en un cas de 'lawfare', és una causa de persecució política", ha insistit la també líder de Junts, que espera la seua absolució després de mantenir que no ha comès cap delicte i que no ha tingut un judici just.

Segons Borràs, podria haver portat el Parlament als jutjats quan la van suspendre dels seus drets i deures però no ho va fer per sentit institucional: "Com a presidenta del Parlament no portaré la institució als tribunals, encara que qui la gestiona hagi permès que es vulnerin drets. Això significa que col·laboraré amb els que permeten que hagin aquests atropellaments? No".

INDULT

Sobre que el tribunal proposi un indult parcial, Borràs ho interpreta com que els jutges passen la pilota al govern esapnyol, i en una altra entrevista a TV3, ha considerat que és estrany i ha afegit que ella només s’acollirà a l’"absolució". En preguntar-se-li si està preparada per entrar a la presó si no li redueixen la pena, ha admès que és un escenari que mai no pensa que pugui arribar "quan has fet el treball i amb honestedat", però ha afegit que està preparada per continuar plantant cara.

"Continuo ferma i determinada, enfadada i indignada per seguir amb la meua lluita, que és de caràcter polític. Vaig entrar en política per aconseguir la independència, i sembla que hi ha moltes ganes que deixi de fer política, però això no passarà", ha afirmat. També ha explicat que Aragonès i la vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, no s’han posat en contacte amb ella, i que només ho ha fet l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell a través d’un missatge.

tracking