SEGRE

COMICIS ÀSIA

Erdogan s'imposa a Kiliçdaroglu i continuarà cinc anys més com a president de Turquia

Revalida la victòria del 2018 i supera en tres punts el candidat del Partit Republicà i defensor del laïcisme || El mandatari portarà vint anys al poder després de ser primer ministre entre 2003 i 2014

El president turc Recep Tayyip Erdogan s’adreça als seus seguidors després de guanyar les eleccions.

El president turc Recep Tayyip Erdogan s’adreça als seus seguidors després de guanyar les eleccions.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pronòstics es van complir i Recep Tayyip Erdogan continuarà com a president de Turquia cinc anys més després d’imposar-se al candidat Kemal Kiliçdaroglu. Amb el 97% dels vots escrutats, l’actual president revalidaria el càrrec, amb un avantatge de cinc punts sobre el candidat de l’oposició: 54,47% contra 45,58%. Un resultat que podria ajustar-se més amb els últims recomptes de vots, però que tret de sorpresa majúscula no canviarien el resultat final de les eleccions.

Malgrat que Kiliçdaroglu, que era el líder de l’oposició, del Partit Republicà del Poble, i impulsor del laïcisme a les institucions, va guanyar en districtes com els d’Ankara i Istambul i les regions costaneres, res no va poder fer davant la victòria clara d’Erdogan en 52 de les 81 províncies del país, la majoria de les quals són en zones rurals i d’interior. La participació es va situar en el 85%, per la qual cosa baixa dos punts respecte a les eleccions del 2018. Val a recordar que aquesta ha estat la primera vegada que el país s’enfronta a una segona volta de les presidencials ja que cap candidat no va aconseguir més del 50% dels vots.

Erdogan es va quedar a punt de revalidar el seu mandat a la primera ronda a l’obtenir el 49,52% davant del 44,88% dels sufragis que va obtenir Kiliçdaroglu, mentre que Sinan Organ va quedar en tercer lloc amb el 5,17%. Precisament, el tercer lloc d’Organ pot haver estat clau en el desenllaç d’aquesta segona ronda, ja que el candidat, que és ultranacionalista, va demanar als seus tres milions de votants donar suport a Erdogan a la segona volta. Precisament, els dos candidats van centrar bona part de la campanya a captar el suport dels votants més nacionalistes.

Un exemple d’això va ser que la setmana passada Erdogan va prometre tornar els refugiats que encara es trobin al país euroasiàtic.Després de superar les eleccions, ara Erdogan s’haurà d’enfrontar a la crisi econòmica que travessa Turquia a causa de l’elevada inflació, que serà clau per definir la política exterior. Amb la victòria, Erdogan farà vint anys que sosté el màxim poder de Turquia. El març del 2003 va ser nomenat el vint-i-cinquè primer ministre turc, càrrec que va ostentar fins al 28 d’agost del 2014.

Aquell mateix dia va ser nomenat president, càrrec que ha mantingut fins avui. Val a destacar que l’estiu del 2016 el seu govern va frustrar un intent de cop d’Estat per part de l’Exèrcit, que es va saldar amb centenars de detinguts i morts.

“Ningú ha perdut, l’únic vencedor ha estat el país”, diu el guanyador

Recep Tayyip Erdogan va declarar ahir la seua victòria en la segona ronda de les presidencials poc després que es coneguessin els resultats amb el 95% dels vots escrutats.

“Hem completat la segona ronda de les eleccions presidencials amb el favor de la nostra nació”, va manifestar el mandatari, que va remarcar que “hem guanyat de tal manera que ningú no ha perdut. L’única vencedora és Turquia”, va assegurar. El seu contrincant, Kemal Kiliçdaroglu, no va fer cap comunicat oficial al tancament d’aquesta edició.Després de conèixer-se els resultats, el primer ministre d’Hongria, l’ultranacionalista Viktor Orbán, va felicitar Erdogan pel seu “inqüestionable” triomf.

I més d’una hora abans de saber-se, l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, va felicitar Recep Tayyip Erdogan “per la seua victòria” en les eleccions quan l’escrutini seguia en marxa i encara no es coneixia el guanyador de la segona volta.

tracking