SEGRE

LLEI 'NOMÉS SÍ ÉS SÍ\'

El Suprem avala les rebaixes de pena en les condemnes fermes per la llei del 'només sí és sí'

Desatén el criteri fixat pel fiscal general, a favor de mantenir les penes antigues

Vista de la façana del Tribunal Suprem, a Madrid.

Vista de la façana del Tribunal Suprem, a Madrid.EP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha avalat les rebaixes de pena aplicades en les revisions de condemnes fermes després de l’entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí', el que suposa desacreditar el criteri fixat pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, després d’un Ple monogràfic de dos dies celebrat expressament per unificar doctrina en aquest tema.

Segons ha informat el TS, els quinze magistrats de la Sala Segona, inclòs el president Manuel Marchena, han confirmat el criteri aplicat en la seua immensa majoria per les audiències provincials. Segons les últimes dades proporcionades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'1 de maig s’havien realitzat 2.301 revisions, de les quals van resultar 1.079 rebaixes de pena i 108 excarceracions.

D’aquesta forma, el Suprem desatén el Ministeri Fiscal, que va advocar per mantenir les penes antigues quan es poguessin imposar amb la nova llei per evitar rebaixes automàtiques. La Sala Segona ha rebutjat directament l’aplicació de la disposició transitòria cinquena del Codi Penal (CP) de 1995, que recull l’esmentada tesi.

Les fonts jurídiques expliquen que sempre hi ha hagut un fort debat entorn d’aquesta disposició perquè es va idear per a un moment concret, de transició entre CP, a fi d’evitar que s’haguessin de revisar milers de condemnes, per la qual cosa part de la doctrina defensa que ha esgotat la seua vigència.

Fins ara, els tribunals han oscil·lat entre aplicar rebaixes automàtiques o mantenir les penes antigues allà on ha estat possible. En termes tècnics, el debat jurídic s’ha situat entre l’article 2.2 del Codi Penal (CP), que recull el principi de retroactivitat penal a favor de reu, i l’esmentada disposició.

La decisió adoptada aquest dimecres pel Suprem servirà de guia per als tribunals inferiors a l’hora d’efectuar revisions. De fet, fonts jurídiques indiquen que en les últimes setmanes s’ha detectat una aturada en les revisions provocades pel 'sol sí és sí', "probablement", a l’espera que el Suprem fixés criteri.

Amb aquest Ple monogràfic de dos dies, el TS ha donat resposta a un total de 29 recursos contra les revisions de condemnes fermes efectuades per tribunals inferiors després de l’entrada en vigor de la nova llei el passat 7 d’octubre. Es tractava de 22 recursos presentats pels mateixos condemnats, alguns perquè no han vist reduïda la seua pena i d’altres perquè consideren que la rebaixa ha estat insuficient, i 7 per la Fiscalia. A més, en 16 dels casos estudiats les víctimes són menors d’edat.

GAIREBÉ PER UNANIMITAT

Els magistrats han rebutjat els recursos plantejats pel Ministeri Públic que demanaven de pujar penes, amb l’excepció de les penes accessòries dels drets a la pàtria potestat, tutela i curatela. No obstant, en un dels recursos formulats pel fiscal, un error judicial ha donat lloc a la correcció de la pena, a l’alça, per unanimitat.

Dels 29 recursos analitzats, 27 han estat resolts per unanimitat del Ple. Un ho ha estat per majoria però sense anunci de vot particular, i l’altre, del qual era ponent el magistrat Andrés Palomo, ha provocat el canvi de ponència, que serà assumit ara pel magistrat Leopoldo Puente, i que és l’únic assumpte que comptarà amb vots particulars.

En aquesta última sentència, el criteri majoritari de rebuig del recurs del fiscal ha estat assumit per Marchena, i per uns altres nou magistrats --Julián Sánchez Melgar, Juan Ramón Berdugo, Pablo Llarena, Vicente Magro, Carmen Lamela, Eduardo de Porres, Ángel Luis Hurtado, Leopoldo Puente i Javier Hernández--. El vot particular el subscriuran Colom, Del Moral, Ana Ferrer, Susana Polo i Andrés Martínez Arrieta.

PRIMER PRONUNCIAMENT SOBRE CONDEMNES FERMES

És la primera vegada que el Suprem ha analitzat si els tribunals inferiors --en aquest cas les audiències provincials-- han revisat correctament les sentències fermes després del 'només sí és sí'.

Els recursos analitzats corresponen a revisions de sentències efectuades per les audiències provincials de Madrid (8), Barcelona (1), Palma de Mallorca (2), Bilbao (1), Sòria (1), Toledo (1), Guadalajara (1) , Las Palmas (3), Pontevedra (3) La Corunya (1), València (3), Castelló (1), Almeria (1), i Cadis (2). Fins ara, el TS s’havia pronunciat només en recursos de cassació. En concret, ja ha emès 75 sentències, mantenint les penes imposades en 47 i ordenant reduccions en 28.

La primera vegada que el Suprem es va manifestar sobre la nova llei va ser amb el denominat 'cas Arandina'. Llavors, la Sala Segona va aclarir en un nota de premsa que "podrà aplicar-se en benefici del reu quan es fixi ara una pena inferior en aquells supòsits en els quals així procedeixi, però analitzant cas per cas, no de forma global".

tracking