SEGRE
Ricard Vizcarra

Ricard Vizcarra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eucaliptus, que deriva del grec i vol dir “ben cobert”, ens engloba el gènere Eucalyptus, del qual trobem més de 700 espècies arreu del món. És un arbre que es va fer molt popular al segle passat pel seu creixement ràpid i l’aprofitament per a la indústria paperera, a més que, encara avui, proporciona més del 30% de la fusta que consumeixen aquestes indústries. També és molt utilitzat en bàlsams i per aromatitzar aliments.

Més enllà d’això, l’eucaliptus, sota la seva coberta de bondat i la pàtina d’arbre medicinal, té una estratègia competitiva no recomanable per a cap gestor empresarial. És un arbre “incendiari”, perquè la seva escorça, fulles i branques es desprenen molt ràpidament i això suposa un elevat risc d’incendis forestals. Però això no és el pitjor. És un arbre que té uns requeriments hídrics molt elevats, desgasta el sòl i redueix la diversitat del seu entorn, ja que provoca l’acidificació dels sòls i la reducció de nutrients que impedeix molt el creixement de les espècies de sotabosc necessàries per fomentar la biodiversitat.

L’eucaliptus és aquell directiu recelós del seu espai i amb por que els col·laboradors o subordinats li puguin prendre el lloc predominant, per això no permet que sota la seva ombra es puguin desenvolupar, personalment i professional, aquelles persones que gràcies al seu mestratge han d’ajudar a millorar l’empresa. I això és el pitjor que li pot passar a una empresa. No dic que els eucaliptus empresarials siguin negatius en una organització, però cal controlar-los i fer-ne una bona gestió si no volem córrer el risc que el talent de la nostra empresa s’esgoti o es cremi.

Amics, jo prefereixo ser una alzina, un roure o una olivera, i que al meu costat, a sota i a sobre puguin créixer i desenvolupar-se les capacitats i talents a la meva empresa per, com diria Pere Quart, “a profit de tu, a profit dels teus, a profit del món”.

tracking