SEGRE
Xavier Ferrer

Xavier Ferrer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja han passat els Reixos. A casa meva han deixat quasi tot el que havíem demanat, i d’entre totes les coses que han portat als meus fills teníem un joc per la consola del Super Mario. Qui no coneix aquest personatge? Confinat i encuriosit vaig buscar d’on venia. Em vaig quedar sorprès amb un article del 2017 publicat al Periódico, on deia que el Super Mario ja no era llauner, si no que havia canviat el seu ofici per ser estrella dels videojocs. I no només ell, el seu germà, el Luigi, també. Vet aquí la meva sorpresa per la renúncia de l’ofici original del bo del Mario.

Què esta passat amb els oficis manuals? Si el Mario, que és un referent per molts joves, fa aquest pas, molts es plantejaran el seu futur com estrelles dels videojocs, i aparcaran la possibilitat de treballar de llauner.

Cada vegada més hi ha més demanda de professionals d’oficis manuals. No hi ha llauners, fusters, mecànics, electricistes, torners i tota una llarga llista d’oficis que abans tenien carrers amb el seu nom i avui estan en via de desaparició. Tots aquest oficis també s’han modernitzat.

La tecnologia els ha fet evolucionar, i conviuen les eines de sempre amb les noves, tornavisos i ordinadors, fent que aquests oficis necessitin mà d’obra qualificada, i centres on s’ensenyi tota aquesta tecnologia. Ho reivindiquem des dels gremis i associacions, que veiem que les nostres empreses tanquen per jubilació, i ningú n’agafa el relleu. Els treballadors de les empreses es van envellint i no hi ha aprenents.

Les escoles de formació pateixen la despoblació d’alumnes dels cicles formatius. Només la incorporació de mà d’obra estrangera fa que es mitigui aquest periple. Aquesta combinació de factors es traduirà a la llarga en una revaloració de tota aquesta mà d’obra.

Quan vulguem reaccionar, haurem de buscar un tutorial del Super Mario quan encara era llauner.

tracking