SEGRE

F=R+C+V. La fórmula de la felicitat

PIMEC JOVES

Borja Solans Casas

Borja Solans Casas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Martin Seligman, pare de la Psicologia Positiva, va crear la fórmula que assegura recopilar els components bàsics per aconseguir la felicitat de forma duradora. I ara, entre pandèmia, guerres i una crisi econòmica venint, necessitem resoldre aquesta equació.

Segons Martin, la felicitat duradora s’aconsegueix sumant un rang de felicitat (R), les circumstàncies de la vida (C) i els factors que depenen de la pròpia voluntat (V). Veiem, doncs, que la felicitat té un component genètic (R) i de les circumstàncies que ens envolten (C), però el més important és la nostra actitud davant de la vida (V).

Seligman assegura que la felicitat pot ser molt contagiosa, però m’agradaria destacar que també ho pot ser la negativitat i el pessimisme. Per això és important saber amb qui ens envoltem, i que els optimistes viuen més, tenen millor salut i són més feliços. No podem controlar el component genètic, però sí fer front als diferents cops que ens prepara la vida.

L’esperança de vida a Espanya ha passat en un segle dels 35 als 83 anys, per això és vital escollir bé els nostres acompanyants. Tal com il·lustra Emili Duró, abans havíem de sobreviure, però ara hem de viure. Per això el més important per escollir la persona amb qui volem passar el nostre temps no és la força, bellesa, poder o diners, sinó que ens faci alegres i feliços.

Vivim en una societat carregada d’unes preocupacions i angoixes que, segons un estudi de la Universitat de Pennsilvània, el 91% no passaran mai. Si interioritzéssim aquesta xifra potser desapareixeria algunes ansietats que solem patir. No hem d’entendre la fórmula com un objectiu a resoldre, ja que la felicitat absoluta no existeix, però sí que hem d’entendre que la vida és un camí i hem d’intentar avançar cada dia per ser una mica més feliços.

tracking