SEGRE

Álvaro Perera: «La incorporació de nou talent és vital»

Álvaro Perera, president sortint de Pimec Joves Lleida, part de la segona generació de l’empresa Semic, amb seu a Lleida però presents al llarg de tot el territori espanyol, amb filials a Barcelona, Saragossa, Sevilla i Madrid

Alvaro Perera: «La incorporació de nou talent és vital»

Alvaro Perera: «La incorporació de nou talent és vital»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què et va portar a voler empènyer una comissió de Joves Pimec a Lleida?

L’Eduard Royo, president de Joves Pimec de fa 2 mandats, i amb qui tenia una relació de client-proveïdor, em va trucar un dia i em va suggerir crear la nova territorial de Pimec Joves a Lleida. De seguida em vaig animar, i vaig buscar la manera de formar equip i tirar endavant el projecte. Va funcionar i aquí estem!

Què aporta formar part d’una projecte així?

El que aporta, principalment, és l’oportunitat de formar part d’un cercle de persones amb uns interessos i inquietuds que potser és més difícil de trobar en els teus cercles habituals, com la família o els amics.

I què es tracta en aquests cercles?

Et permeten compartir inquietuds, experiències i conèixer els projectes dels altres companys, entre moltes altres coses. I això és una manera de formar-se i aprendre de forma constant. A més, si amb això podem aportar i ajudar a millorar alguna problemàtica que pot afectar el col·lectiu, millor encara.

Creus que falten més associacions de joves empresaris per promoure l’emprenedoria i la creació de negocis?

Crec que a Lleida encara podem créixer molt en aquest sentit ja que som pocs, a diferència d’altres ciutats. A més, cal més agrupació o coordinació.

Semic la van crear 3 socis fa més de 30 anys. Ara, amb seus a diverses ciutats espanyoles, ja gairebé no es pot considerar pime. Consideres que treballeu en una empresa familiar?

Semic no és una empresa familiar al uso, però sí que tenim unes característiques i una manera de fer que fa que ens sentim així.

Està previst un relleu generacional?

En aquests moments els 3 socis fundadors ja comencen a fer-se preguntes que fa uns anys no es feien. Les segones generacions hi prendrem protagonisme. Som conscients que cal professionalitzar l’empresa. Fer una successió directa tradicional dels pares fundadors als fills crec que seria un error.

Ha canviat la manera de gestionar dels nostres pares a la nostra?

És cert que en molts aspectes tenim formes de gestionar, d’afrontar i de veure les coses diferents. Però també es cert que hem crescut en una cultura i valors (que en realitat són els dels nostres pares) que formen part de l’ADN de l’empresa. També es vital la professionalització i la incorporació de nou talent.

Com influiran els ‘millenials’ en el canvi o creació de models de negoci?

La “transformació digital” sembla un concepte de moda buit però ja és una realitat. Canviarà la manera de fer i sorgiran negocis nous, i per això caldrà estar molt atents i preparats. Els millenials hi jugarem un paper molt rellevant, però tampoc ho podem fer sols.

Fa 10 anys no existien feines com les de social media manager o innovation consultant, per exemple. Creus que es crearan noves professions i en desapareixeran d’altres?

Moltes d’aquests professions o rols han sorgit i ho continuaran fent mentre vagin evolucionant les necessitats i avenços tecnològics. De tota manera, que sorgeixin noves professions i d’altres deixin de tenir sentit ha passat tota la vida. Tot i això, crec que el canvi més radical en el mercat de treball encara ha d’arribar i veurem com arriba. No tardarà gaires anys amb tots els avenços en temes d’intel·ligència artificial i machine learning.

Heu notat aquest canvis a Semic?

El nostre negoci és especialment complex i canviant. Nosaltres oferim un tipus de productes, solucions i serveis tecnològics que ens obliguen a adaptar- nos i reciclar-nos constantment; això no és nou per a nosaltres. El que sí que és nou és la velocitat d’aquests canvis. Precisament per això crec que som més necessaris que mai. Ara és quan hem d’ajudar al màxim les empreses i institucions i que no es quedin enrere. La transformació digital implica que la tecnologia ja no es una qüestió únicament per millorar la productivitat a nivell operatiu, sinó que ara té un impacte directe en el model de negoci i, per tant, és absolutament estratègica. Això afecta i afectarà tots els sectors. Pensem per exemple en alguns tan tradicionals i aparentment estables com la banca, l’automòbil o l’energia i tots els canvis que s’hi produeixen. Veurem qui s’adapta i qui no.

Algunes recomanacions per als joves emprenedors i professionals entrant al mercat laboral?

Que escoltin molt, que preguntin, que observin i que es formin, però que alhora siguin atrevits, agosarats i tinguin iniciativa. I que s’animin a formar part de Pimec Joves!

tracking