SEGRE

Rafa Ramírez: «Vaig començar amb un portàtil de segona mà i un maniquí»

Rafa Ramírez és CEO de Neosalus i Cardionlive, una empresa innovadora i amb vocació internacional en el sector de la cardioprotecció i la tecnologia. Actualment són presents a Catalunya i amb la mirada a l’exterior.

Rafa Ramírez: «Vaig començar amb un portàtil de segona mà i un maniquí»

Rafa Ramírez: «Vaig començar amb un portàtil de segona mà i un maniquí»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comencem per una pregunta obligada, com vas decidir emprendre?

En el meu cas la decisió d’emprendre no va ser voluntària, de la nit al dia a causa d’una malaltia em vaig veure fora del meu entorn professional i em vaig haver de reinventar. Primer vaig analitzar quins eren els meus coneixements i quin valor afegit podia donar al mercat.

I quin va ser el teu inici?

Els meus inicis van relacionats amb el sector de la salut i els desfibril·ladors. Ja que vinc del món de les emergències, vaig pensar com podia continuar salvant vides fora del meu sector. Vaig decidir que dedicant-me a la instal·lació i formació de desfibril·ladors podia continuar exercint la meva professió. Els meus inicis van ser molt humils, vaig començar amb un portàtil de segona mà i un maniquí per poder fer formacions en primers auxilis i a poc a poc vaig anar evolucionant i instal·lant desfibril·ladors fins a crear l’empresa Neosalus.

Què és actualment Neosalus?

Neosalus és, avui, una de les empreses amb més presència al sector dels desfibril ·ladors, líder a Catalunya amb la gestió de més de 800 desfibril·ladors a tot l’Estat i un equip de 12 persones, amb una visió molt clara de convertir-se en líder en l’accés públic a la desfibril·lació, és a dir, desfibril·ladors a la via pública.

Recentment has creat Cardionlive, una nova empresa del sector tecnologia i salut.

Com que Neosalus està en un model de negoci de servei on es creix a base de persones, no ens podíem conformar a comercialitzar desfibril·ladors i fer formació per al seu ús, sinó que volíem crear i canviar la forma de com es gestionen. Gràcies a un programa d’acceleració empresarial anomenat Start up Catalonia de la Generalitat, vam coincidir amb una altra empresa de Lleida, USE IT, amb un know how molt important del sector tecnològic. La primera impressió va ser clau i vam percebre molt bon feeling. Els dos equips vam tenir una relació excel·lent des del primer moment i això va multiplicar encara més la potencialitat del projecte.

Què ofereix Cardionlive?

D’una banda, oferim una solució electrònica per controlar en temps real l’estat dels desfibril·ladors i generar trucades i avisos automàtics per qualsevol incidència (temperatura, robatori, utilització del desfibril·lador...). D’altra banda, oferim un programari web relacionat amb la cardioprotecció que permet gestionar desfibril·ladors, fer el seguiment del seu manteniment, les caducitats dels consumibles i la formació dels alumnes. El seguiment i el control és total gràcies als avisos, tant a clients com a distribuïdors dels aparells.

Com sorgeix la idea de Cardionlive?

A Europa perdem més de 300.000 persones a causa d’una mort sobtada. La taxa de supervivència és inferior al 10%. Aplicar un desfibril·lador abans de 5 minuts augmenta la supervivència en més d’un 65%. El principal problema és que hi ha poca cultura de desfibril· ladors al carrer. Hi ha més de 500.000 desfibril·ladors i gairebé el 25% no tenen un manteniment, i al carrer n’hi ha pocs. Cal treure’ls a l’abast de la gent per tal que puguin ser utilitzats per a qualsevol persona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

Recorregut en teniu, sens dubte. Ara que teniu desenvolupat el programari i el maquinari, quins són els propers passos per introduir-vos al mercat?

Actualment ja controlem 50 desfibril· ladors a Catalunya, principalment a la nostra província i en gestionem més de 900 a tot l’Estat a través de la plataforma. La nostra estratègia és arribar a acords amb fabricants i distribuïdors nacionals, entre els quals, Alemanya, Regne Unit i França, ja que són els principals països en nombre de desfibril·ladors.

I de cara al futur, la intenció és fer més productes o explotar al màxim Cardionlive?

Explotarem al màxim Cardionlive, òbviament, però ja estem pensant en una solució mòbil per als ciutadans i que s’engloba dins l’estratègia de SmartCity reutilitzant la tecnologia que hem creat.

Donaries algun consell a altres emprenedors?

Sovint es té la percepció que si un mateix ho fa tot anirà millor i estarà més controlat. El nostre lema és que preferim tenir un 1% d’un gran projecte innovador i que sigui una referència, que tenir un 100% d’un projecte local i sense possibilitat de creixement. Animem a seguir la filosofia que junts podem crear projectes molt més potents, escalables i interessants.

tracking