SEGRE

Núria Fontova: «Hi ha la necessitat de tenir una relació més estreta amb la natura»

La Núria Fontova és cofundadora de Punt Eco (2011), juntament amb el Marc Olomí, el Jordi Prats i el Ricard Vizcarra. Un projecte entorn d’un estil de vida ecològic i sostenible que vol recuperar l’esperit de pagès amb valors socials.

Núria Fontova: «Hi ha la necessitat de tenir una relació més estreta amb la natura»

Núria Fontova: «Hi ha la necessitat de tenir una relació més estreta amb la natura»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què feu exactament a Punt Eco?

Treballem amb persones i agricultura. No ens enfoquem en l’agricultura comercial sinó en la relació entre les persones i l’agricultura, des dels horts d’oci fins a la teràpia hortícola, passant pels horts escolars o els horts ocupacionals.

Horts d’oci, de què es tracta?

Horts d’autoconsum que es cultiven per famílies, amics o persones soles per passar- ho bé i divertir-se.

Està de moda fer hort?

L’hort d’autoconsum s’ha realitzat des del neolític, amb els primers assentaments humans. Avui es torna a sentir la necessitat de tenir una relació més estreta amb la natura i amb els aliments. L’hort aporta tot això i molt més!

Algun consell per a algú que comença?

Que tingui molta il·lusió i ganes d’aprendre a través de la pràctica i que es deixi assessorar i acompanyar en l’aventura de fer hort.

És terapèutic?

Totalment! Fer hort relaxa, et permet desconnectar, estimula la intuïció, et permet estar a l’aire lliure i a més et retorna aliments fantàstics i saludables.

Quins són els propers objectius de Punt Eco?

Després de consolidar els horts d’oci el 2016 amb més de 150 horts i 350 hortolans i hortolanes a Lleida (entre Pardinyes i Cappont), aquest any volem impulsar les activitats d’escoles amb diferents tallers enfocats a infants dels 2 als 10 anys. És una activitat que agrada tant als nens i nenes com als mestres. La canalla surt de l’escola i passen un matí divertit a l’horta de Lleida.

De què serveix tenir un hort a l’escola?

L’hort és un espai viu d’investigació i descoberta. S’hi poden treballar multitud de competències i habilitats amb els alumnes. A Punt Eco assessorem les escoles en la gestió, disseny i planificació dels projectes d’hort escolar i també convidem els centres a venir a fer activitats amb els seus alumnes al nostre hort escolar a Punt Eco. Les residències de gent gran ara també fan hort.

No són massa grans per fer hort a la seva edat?

Tot al contrari! Els padrins i padrines són uns entusiastes de l’hort, potser perquè n’han fet tota la vida, però clarament l’hort s’ha d’adaptar. A Punt Eco ens hem especialitzat a dissenyar i adaptar horts per a persones grans.

També feu custòdia agrícola. De què es tracta?

Fem acords entre propietaris de terrenys agrícoles que no els volen cultivar i agricultors que necessiten terres. Gràcies a Punt Eco s’estableix una relació entre els dos actors, que més enllà de la confiança que els transmet Punt Eco, també aporta una seguretat jurídica i tranquil·litat de bona gestió al propietari.

Què en penseu de l’emprenedoria?

L’emprenedoria no pot substituir la necessitat d’oferta laboral ni tampoc es pot responsabilitzar a tothom de la seva situació laboral. És evident que no tothom serveix o vol emprendre en el context econòmic i social actual. S’ha posat molt d’èmfasi en els aspectes positius de l’emprenedoria, com la il·lusió, el sentit de superació, o el creixement personal i professional, però hi ha una vessant molt dura, de l’esforç i del fracàs de la qual gairebé no es parla. No és gens fàcil emprendre.

Què creus que és el més difícil d’emprendre?

Tenir una visió clara de quina és la millor manera de fer funcionar la teva activitat, gestionar els errors que es cometen durant el camí i finalment prendre decisions moltes vegades sense l’experiència o la informació necessària.

Què t’aporta formar part de PIMEC Joves?

Forma part de la pròpia evolució com a empresària. Quan comences ràpidament t’adones que és important formar part d’un col·lectiu que defensi els teus drets davant de les grans empreses i les administracions, i això m’ho aporta PIMEC Joves. A més, s’organitzen molts esdeveniments i activitats, que et permeten fer networking, i això a Punt Eco ens va molt bé per donar-nos a conèixer.

Recomanaries a d’altres joves que es facin de PIMEC Joves?

Molt! Recomano a tot jove empresari o jove que vulgui emprendre que es faci de PIMEC Joves. Tenen les mateixes necessitats que tu, les mateixes inquietuds i hi trobes recolzament i ajuda per al teu projecte empresarial.

tracking