SEGRE

Jesús Avilla: «La UdL fusiona el medi ambient i l'emprenedoria amb l'app reUdLitza»

La Universitat de Lleida ha presentat una aplicació per promoure el reaprofitament dels objectes que no fem servir. Parlem amb Jesús Avilla, vicerector del Campus de la UdL, que ens explica com va néixer aquesta idea.

Jesús Avilla: «La UdL fusiona el medi ambient i l'emprenedoria amb l'app reUdLitza»

Jesús Avilla: «La UdL fusiona el medi ambient i l'emprenedoria amb l'app reUdLitza»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No preguntarem què és la Universitat de Lleida, però quin valor afegit aporta a la ciutat i a les empreses?

No crec que hi hagi un valor afegit tangible que es derivi de l’activitat econòmica de la universitat, que per cert és una de les primeres empreses de Lleida. La grandària de la nostra universitat fa possible una relació estreta amb empreses de serveis i subministres de la ciutat i la província de Lleida, dins de les possibilitats i limitacions que estableix la Llei de Contractes del Sector Públic, que va entrar en vigor el 8 de març passat. Aquesta nova llei fa que la universitat hagi d’encetar acords d’homologació d’empreses. Aprofito l’ocasió que ens ofereix aquest espai per convidar les empreses a preparar-se per a aquest nou procediment, de manera que la UdL pugui continuar manteniment a les empreses petites i mitjanes del territori entre els seus subministradors de productes i de serveis. Així, crec que el valor afegit més notable, encara que pot ser menys tangible, és la quantitat i la qualitat dels professionals que han sortit de la UdL i que han contribuït a augmentar l’activitat econòmica de les terres de Lleida, de Catalunya i d’Espanya.

És vicerector del Campus de la UdL, un lloc amb gran responsabilitat. Com creu que això li permet potenciar la relació empresa-universitat?

La relació de la UdL amb les empreses és, en el fons, una responsabilitat de tots els membres del consell de govern i, fins i tot, de tots els professors. Com que és un tema tan important, està impulsat específicament pel vicerectorat de planificació, innovació i empresa. Des del vicerectorat de campus, ens dediquem específicament als temes de sostenibilitat, medi ambient i mobilitat.

Què ens podria explicar sobre UdLTreball?

La 5a edició de la Fira UdL Treball, organitzada pel vicerectorat d’estudiants, se celebra aquest any el 19 d’abril al campus de Cappont i al campus d’Agrònoms. Forma part de les accions de la UdL per impulsar l’ocupabilitat dels estudiants i dels titulats de la UdL. Amb el conjunt d’activitats que s’organitzen, els estudiants poden conèixer les oportunitats laborals del territori, rebre orientació específica sobre l’ocupabilitat i aprendre la millor manera de promocionar- se en el seu perfil laboral. Per a l’empresa, és la forma de donar-se a conèixer i mostrar-se com una opció real de futur professional, així com de tenir contacte directe amb les opcions de treball en comú i formació contínua que li ofereix la Universitat de Lleida.

Quins ingredients té la Universitat de Lleida per posicionar-se i marcar la diferència?

a grandària i proximitat. Més específicament, podem esmentar les activitats en temes de sostenibilitat i ambientalització. La Comissió de Medi Ambient de la UdL impulsa un important conjunt d’activitats entre les quals destaquen la Setmana de la Sostenibilitat, el Cicle de Taller i Activitats i l’aplicació ReUdLitza. La setmana de la sostenibilitat, que serà del 12 al 18 d’abril, està dedicada al malbaratament alimentari i inclou conferències, tallers i una visita a la Fundació Alicia.

Com neix la idea del ReUdLitza?

Va ser una idea dels membres de la Comissió de Medi Ambient per tal d’ajudar a la reutilització de les coses, una de les tres “R” del cicle de vida d’un producte. No és un lloc d’intercanvi, sinó de regals d’objectes. Els usuaris ofereixen objectes que encara estan en condicions i que no utilitzin. I uns altres usuaris demanden aquests productes per donar-los una segona vida. Primer va funcionar només com una pàgina dins del web de la UdL, però actualment, i gràcies a una subvenció de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, s’ha desenvolupat una aplicació mòbil.

És necessari ser alumne de la Universitat per utilitzar-la?

No, és una aplicació que la pot fer anar tothom, siguin o no membres de la universitat. Animo tots els lectors i lectores a provar-la!

Per què creu que és important la relació entre la UdL i PIMEC Joves?

Perquè les petites i mitjanes empreses són motors de l’activitat econòmica que poden tenir avantatges d’aquesta relació. A part del vicerector abans esmentat, també és important que es conegui l’existència de la Càtedra Santander d’Emprenedoria Universitària, ja que uns dels seus objectius és fer de la Universitat de Lleida una “universitat emprenedora” que esdevingui un referent en el camp de l’emprenedoria i de la creació d’empreses.

tracking