SEGRE

Àlex Surroca: «Ja ens estem especialitzant en l'internet de les coses»

L’Àlex i dos companys més van crear, fa deu anys, USE IT. Una empresa especialitzada en usabilitat i desenvolupament web i d’aplicacions que ja compta amb una desena de treballadors. Parlem amb ell d’un negoci canviant en un gran mercat global

Àlex Surroca: «Ja ens estem especialitzant en l'internet de les coses»

Àlex Surroca: «Ja ens estem especialitzant en l'internet de les coses»PIMEC Joves

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com neix la idea d’USE IT? 

La idea de l’empresa va néixer ara fa deu anys a la cafeteria de l’escola Politècnica de Lleida. Érem tres estudiants universitaris d’informàtica que vam decidir començar a treballar en una idea de negoci en el sector de la usabilitat industrial. Llavors col·laboràvem amb el grup de recerca GRIHO de la UdL, on vam aprendre tot sobre aquest sector, com fer més fàcil d’utilitzar i aprendre qualsevol interfície. Buscàvem que la tecnologia s’adaptés a les persones i no a l’inrevés.

Què oferia USE IT als seus inicis i com ha estat la vostra evolució?

Ens vam adonar que era molt complicat oferir els nostres serveis a grans fabricants del sector industrial i que el networking en una empresa de serveis com la nostra ho era tot. Teníem la necessitat d’adaptar-nos i explotar els nostres talents. Així vam reconvertir el nostre negoci i ens vam centrar a oferir projectes i productes web en què la usabilitat i els continguts ajudessin a generar negoci als nostres clients. 

Què oferiu avui dia?

Els mòbils han revolucionat les nostres vides i han trencat molts paradigmes. Fa uns set anys vam entrar al negoci del desenvolupament d’aplicacions i vam incorporar un nou soci. Va ser llavors quan ens vam adonar que els mòbils estan presents no només en la vida professional, sinó també en la vida personal. I que moltes empreses necessitaven oferir, d’una forma ràpida i efectiva, solucions en línia i al moment als seus clients. Aquestes eines són les aplicacions per a mòbils. A més, continuem amb la nostra línia de negoci de desenvolupament de software web a mida.

Què us fa diferents?

Creiem que en el nostre ADN existeix el concepte d’innovació constant, cosa que ens permet que quan la resta d’empreses es posen en el sector de desenvolupament d’aplicacions, nosaltres ja ens estem especialitzant en altres tecnologies i mercats que marcaran un abans i un després, com per exemple l’anomenat internet de les coses.

Què és això de l’‘Internet of Things’?

L’Internet of Things (IoT) és un concepte que es basa en la interconnexió de productes a través e la xarxa. Des d’un llibre fins al frigorífic de casa o, en el nostre cas, un mòbil amb sensors al seu voltant. L’objectiu és fer que tots aquests dispositius es comuniquin entre si i, per tant, siguin més intel·ligents i independents. El motiu pel qual volem interconnectar dispositius és per poder enllaçar-los amb els processos de les empreses i poder proporcionar-li dades al client.

Esteu en un mercat molt innovador però molt gran, considereu clau especialitzar- vos en un nínxol com a element clau pel factor diferenciació?

Sí, absolutament. Els experts tenim assumit que la transcendència del món de l’internet de les coses pot ser brutal  tant en àmbits econòmics com socials. Tant o més com ho ha sigut l’era digital. Per aquest motiu nosaltres hem optat per treballar amb uns sensors anomenat Beacons.

Una altra paraula tècnica, què són els ‘beacons’?

Són uns sensors que ens permeten localitzar mòbils d’usuaris dins d’edificis i recintes, ens permeten crear rutes per anar d’un punt a un altre o enviar notificacions i informació d’interès quan s’apropa a un element destacat. Són diversos els sectors i models d’utilitat que treballem, com els hospitals, els museus, o les universitats, per citar-ne alguns exemples.

Com tots els inicis, el de USE IT no hauran estat fàcils. Quin creus que és l’element clau per assolir els objectius marcats? Quin element té un paper més important?

Crec que no existeix una recepta màgica per convertir una start-up en una empresa viable. Hi ha molts elements clau que cal destacar, com el fet de tenir experiència en el sector abans d’emprendre, disposar d’una proposta única de valor que et faci diferent i formar part d’un equip amb talent i multidisciplinari. Però, sobretot, tenir capacitat d’adaptació i saber pivotar.

PIMEC Joves Lleida crea i dinamitza activitats de ‘networking’. Com us ajuda?

Com he comentat, el networking és molt important en la vida d’una empresa. Moltes vegades, perquè passin coses t’has de moure, i en aquest cas Pimec Joves Lleida ens ha permès accedir a una gran quantitat de contactes de valor gràcies a les activitats que organitza.

tracking