SEGRE

Erika Marfil: “Les STEAM ajuden a potenciar les capacitats dels nostres fills”

Educadora Social i Facilitadora de robòtica i programació, té àmplia experiència en l’acompanyament educatiu d’infants i adolescents i és una gran entusiasta de les noves tecnologies. Parlem amb ella de l’auge en les aules d’escoles i instituts.

Erika Marfil: “Les STEAM ajuden a potenciar les capacitats dels nostres fills”

Erika Marfil: “Les STEAM ajuden a potenciar les capacitats dels nostres fills”PIMEC JOVES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Erika, explica’ns què són i per a què serveixen les STEAM?

Les STEAM són les sigles en anglès que fan referència a les disciplines de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les arts i les matemàtiques (Science, Technology, Engineering, Art i Mathematics). S’uneixen en una sola paraula perquè la idea és aquesta: treballar totes aquestes competències de forma integral per tal de treure el màxim rendiment de cada una.

L’art també hi forma part?

L’Escola de Disseny de Rhode Island, als Estats Units, ha sigut una de les primeres a afegir les arts al marc original STEM, que va donar pas al nou concepte STEAM. Van dir que fer-ho emfatitza la importància vital de la simbiosi entre les arts i les ciències. Diuen que l’objectiu és fomentar la veritable innovació, que ve de la combinació de la ment científica o tecnòloga amb la d’un artista o dissenyador.

Com es poden incorporar les STEAM a les aules?

A través de la meva empresa STEAMeduca i Robotix Hands-on Learning (empresa amb la qual col·laboro estretament), implementem les STEAM a les aules mitjançant la robòtica i la programació. Això ens permet aconseguir un aprenentatge d’una forma molt més pràctica, allò que nosaltres en diem “hands-on-learning”. Creiem que aprendre a través de la pràctica, com ja es fa a moltes escoles i en molts altres centres, utilitzant projectes o metodologies similars, és més eficient. A més a més, a través de la programació pedagògica s’inclouen els conceptes específics a treballar. Ho fem tenint en compte el nivell i la individualitat de cada nen i nena. Les competències que es requereixen per part d’Ensenyament també hi són presents, i les treballem paral·lelament amb ells.

A quins nivells ho feu?

Tenim programes educatius, materials i recursos per a totes les etapes educatives: infantil, primària, secundària i formació professional, i també fem formacions a personal docent i a futurs pedagogs i mestres, ja que són una eina imprescindible per arribar a tots els nens i nenes amb qualitat.

Com ajudarà la implementació a les aules de les STEAM a les professions del futur?

Per a un món tan globalitzat com el que tenim ara mateix, on les relacions internacionals són imprescindibles i la tecnologia és una eina fonamental per relacionar-nos, treballar, estudiar, aprendre o investigar, les STEAM són clau per créixer i ser més competents en un context innovador i canviant, no només pels coneixements tècnics que aporten sinó per una sèrie de competències fonamentals que s’aprenen.

Com ara?

Amb les STEAM treballem la transversalitat per a una educació integral i individualitzada i es fomenta l’ús del pensament computacional, la crítica, la lògica i el raonament.

I l’art?

També. L’ús de les STEAM ofereix la possibilitat d’explorar sense límits i fomentar l’expressió artística per poder innovar en les necessitats que van sorgint. A més, afavoreix que els nens i nenes passin de ser consumidors de continguts a creadors.

En un llenguatge comú i mitjançant el treball en equip, suposo

Exactament. Aquestes eines ofereixen la possibilitat de cooperar entre diferents punts del món, i en equip, per la qual cosa fomenten la unió i el treball en equip, cada cop més important en les nostres empreses.

Ara t’has unit a PIMEC. Quins avantatges consideres que ofereix formar part d’una organització així?

Per a les persones que comencem en el món de l’emprenedoria, com jo mateixa, és una ajuda més que necessària, ja que et fa de guia tant en els primers passos com un cop constituïda, en molts moments en què un emprenedor es pot perdre enmig de tants temes oberts. I això és una cosa que normalment passa el primer cop que una persona emprèn, en què pot anar molt perdut. En aquests moments, tenir qui et doni un cop de mà en allò que desconeixes és important i et fa sentir més acompanyada. A més, els diferents actes socials, lúdics, d’experiències compartides i de coneixement, com el proper Lleida Empresa del 23 de novembre, fan que sigui una experiència molt interessant on a més pots conèixer gent jove com tu.

tracking