SEGRE

Gerard Obiols: “La fusta serà el material de construcció del futur”

Encarna la tercera generació del negoci familiar Maderas Obiols, un projecte que gira al voltant de la fusta i que té com a objectiu fer d’aquest material un referent en tots els àmbits, fins i tot en el de la construcció.

La fusta és cada cop un material més sostenible

La fusta és cada cop un material més sosteniblePIMEC Joves

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gerard, ets la tercera generació de Maderas Obiols. Explica’ns. Com heu arribat fins aquí? Sempre vaig tenir molt clar que volia estudiar Administració i Direcció d’Empreses. Des de ben jove m’havia atret molt el món dels negocis i del comerç. Després de la universitat vaig tenir una experiència laboral de 10 anys a l’estranger, entre França i els Emirats Àrabs Units. Quan vaig sentir que estava prou format i que ja havia acumulat l’experiència suficient, vaig decidir tornar a Lleida i incorporar-me a l’equip de Maderas Obiols, ara fa 3 anys. Iniciar-me en un nou sector, el de la fusta, alhora que agafava el relleu generacional a l’empresa familiar era tot un repte i a mi sempre m’han agradat.

I des del punt de vista de l’empresa?

L’empresa es va crear el 1952, jo soc la tercera generació. La va fundar el meu avi i ell va començar donant servei de distribució de fusta i derivats, des de Lleida, a tota la zona de l’Alt Urgell, d’on era ell. El meu pare va fer créixer el negoci obrint nous punts de servei a Lleida i a Tarragona, i també incorporant més serveis de mecanització de fusta. A més, el 1979, Maderas Obiols va ser sòcia fundadora de l’empresa d’importació de fusta líder a Catalunya Agrumaca. Fins a dia d’avui, hem apostat sempre per intentar ser un referent en el món de la distribució de fusta a nivell de Lleida i Catalunya.

El vostre ‘selling line’ és “Buenas maderas. Buenas maneras”. Què significa?

La nostra activitat es fonamenta en dos pilars: l’ètica i el servei. Aquesta filosofia l’apliquem als nostres clients, però també als nostres col·laboradors, proveïdors i comunitats i associacions de les quals formem part. Comercialitzem el millor producte que trobem i ho fem de la millor manera, sempre amb un ferm compromís amb el medi ambient.

Parlem del medi ambient. Fins on arriba aquest compromís?

Ara mateix és un dels nostres punts forts i prioritaris, tot i que sempre ha estat intrínsec en la nostra manera de fer. Disposem dels dos certificats més importants del sector: l’FSC i el PEFC. Ambdós requereixen superar unes auditories força estrictes per poder garantir la traçabilitat de l’origen del producte que comercialitzem. A més a més, cada vegada tenim més producte fabricat o manipulat el més a prop possible per reduir així al màxim la petjada de carboni derivada de la nostra activitat. El nostre producte és en si mateix sostenible i per això tenim el deure i la responsabilitat empresarial de treballar en la mateixa línia.

A finals del 2021 us han donat l’accèssit de sostenibilitat als premis PIME del’Any de Lleida. Què significa per a vosaltres rebre aquest premi?

Primer de tot, ens fa ser conscients que aquest reconeixement no hauria estat possible sense la confiança dels nostres proveïdors i clients. A més, és un gran orgull perquè es premia el nostre esforç i compromís amb el medi ambient i la nostra tasca de fomentar la fusta com a material de construcció sostenible. Però, sobretot, aquest premi ens dona encara més empenta per seguir fent les coses pel bé del planeta.

Has parlat de la fusta com a material de construcció. Quin és el seu potencial?

Jo crec que la fusta és el material constructiu del futur. És un material molt més sostenible que els convencionals com l’acer i el formigó, sempre que es tingui cura de la gestió forestal. Ara mateix està en auge, suposo que és perquè cada vegada la gent està més conscienciada amb la sostenibilitat i la cura del medi ambient, però, en realitat, la fusta és un dels materials més antics emprats en la construcció.

Com veus el futur de Maderas Obiols?

Com a distribuïdors de fusta certificats, ens sentim responsables de promoure i invertir en accions de formació relacionades amb aquest material. És per això que estem treballant en un nou espai, el Woodroom, enfocat a professionals del sector (arquitectes, interioristes, industrials...) per donar a conèixer i democratitzar l’ús d’aquest material en la construcció en el nostre país, que encara està molt enrere d’altres països europeus com són els nòrdics. L’objectiu és fomentar la construcció d’habitatge nou amb aquest material noble i sostenible, i al mateix temps també fomentar la transformació d’espais ja existents en més sostenibles i eficients a través de la reforma.

Sabates o vambes? Converse Cafè o infusió? Tallat descafeïnat iOS o Android? iOS Agenda, digital o en paper? Digital Sèrie recomanada? Peaky Blinders

tracking