SEGRE

Sergi Montané: “Avui la mirada ecològica és fonamental en l'emprenedoria”

Té estudis d’ADE i informàtica, però la seva vida gira ara al voltant de la química i el món de la pintura amb IQM, empresa que revoluciona el món de la construcció i la decoració gràcies a productes sostenibles i ecològics.

Sergi Montané: “Avui la mirada ecològica és fonamental en l'emprenedoria”

Sergi Montané: “Avui la mirada ecològica és fonamental en l'emprenedoria”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sergi, portes vuit anys emprenent. Vas tenir algú a prop que et servís de model per emprendre? Quines van ser les motivacions que et van dur a crear l’empresa?

La meva aventura comença com a director financer d’un fabricant del món de les pintures. En aquells tres anys d’experiència vaig poder veure diverses empreses dedicades a altres sectors. Crear la meva empresa, Industrial Química Montané, va sorgir al veure el que es podia arribar a fer en el món de la pintura a nivell ecològic i la gran acceptació que això tenia. Vaig comptar amb la sort de fer-ho amb el director comercial d’una multinacional d’especialitats químiques. Llavors els dos socis vam iniciar l’aventura de fer una marca que actualment és reconeguda gràcies a les nostres solucions desenvolupades per nosaltres.

Aquest projecte neix el 2018. Com ha estat l’evolució del negoci durant aquests anys?

El món industrial requereix una despesa inicial molt important, tant a nivell de maquinària, desplaçaments, equip humà o instal·lacions. Per tant, l’inici i la capitalització van ser moments durs, ja que sortíem al carrer amb un producte de tota la vida –la pintura– però que no tenia res a veure amb el món tradicional. Era una venda molt tècnica que es trigava molt a tancar i que ens beneficiava poc. Al cap de poc, i just en el moment en què l’empresa començava a implantar filials a Cuba i Colòmbia, va arribar la Covid, i de nou vam tenir problemes, amb un equip de personal que s’havia duplicat, noves instal·lacions i maquinària... La Covid ens ho va parar tot! Però de nou ens n’hem sortit i, no només això, sinó que anem augmentant treballadors regularment.

Imagina’t que pots tornar a començar. Què faries diferent ara?

Crec que no canviaria res. Quan fas allò que t’apassiona no faries res diferent. El que segurament em marcaria, i crec que no ho aconseguiria, seria tenir un horari. En moments de molta feina ni jo ni ningú de direcció hem tingut un horari: hem arribat a passar 20 hores a l’oficina o a fer viatges a l’altra punta de món només per signar un contracte!

Quin grau d’importància té la investigació i la innovació dins el vostre sector?

La investigació i la innovació és fonamental en el món de la química, ja que s’ha innovat tant en matèries primeres com en maquinària. Des d’Industrial Química Montané apostem per unes produccions molt baixes en CO2, utilitzem eines que ens facilita la natura i posem en pràctica tot el coneixement per eliminar els derivats del petroli.

Com es desenvolupen projectes sostenibles dins de la indústria química?

Crec que aquest país necessita invertir molt més en R+D. Les coses no passen perquè sí, sinó que darrere de tots els canvis hi ha un equip de persones que ho fan possible. En el nostre sector, tot i que és difícil, hem vist que és possible. Per exemple, una de les nostres pintures, que és 100% ecològica, no fa olor, elimina la gran majoria d’humitats i, a sobre, és apta per a les persones al·lèrgiques als químics.

Quina és la fórmula màgica?

Cada cop més oferim solucions i no productes, ja que ens hem adonat que el client sol buscar la solució al seu problema o bé millorar alguna cosa que ja té. El servei al client que tenim és molt proper i amb un equip que gestiona i aplica les solucions d’una forma molt àgil. La fórmula és: innovació, compromís i bon servei.

Què recomanaries a altres que vulguin emprendre el seu propi negoci?

M’agradaria veure molts més joves triant aquest camí, que a vegades és complicat. Els diria que cadascú s’ha de creure el seu propi negoci, i que, si s’insisteix, es posen ganes i tens una edat oportuna, tot es pot fer. Sovint creiem que ja està tot inventat, però sempre hi ha petites coses que, canviant-les o millorant-les, tenen una gran acceptació. Avui, a més, hi ha una mirada molt important cap a tot allò relacionat amb el medi ambient, on podem aportar canvis que el món pot agrair i notar.

Quins són els plans de futur?

Actualment, a l’empresa estem en ple procés d’internacionalització, i cada cop tenim més demanda dels nostres productes arreu del món. Avui ja som presents en set països, i ens hem adonat que tota la investigació que hem fet en el món de la pintura agrada i que fer-la més ecològica li dona un valor diferencial. Volem arribar a ser una marca reconeguda internacionalment i que lligui ecologia i química.

tracking