SEGRE
Revisió del clàssic Meló amb pernil, un plat que combina a la perfecció el gust dolç i salat.

Meló

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingredients

667 grams de meló cantaloup

333 mil·lilitres de crema de llet

133 grams de pernil en trossets

133 grams de pasta puntalette

167 grams de porc curat

33 grams de pernil en talls

33 grams de julivert

13 grams de sal

Bullim la pasta ‘puntalette’, un tipus de pasta molt curta en forma de grans d’arròs (per això de vegades se l’anomena risoni, arròs gran). A Itàlia, com altres pastes curtes, s’utilitza per preparar sopa minestrone o altres sopes, guisats i farcits. En aquesta recepta, l’utilitzem per farcir el meló, ja que la seva forma re - corda les llavors d’aquesta fruita.

Buidem el meló cantaloup. Aquesta varietat de meló es considera un superaliment per la gran quan - titat de nutrients que aporta. De forma esfèrica i reti - culat gruixut en tota la superfície, la polpa és de color salmó, a més de molt aromàtica i gustosa.

Reduïm la crema de llet amb el pernil, que hem ta - llat a trossets. Un cop cuita la pasta, l’incorporarem a la mescla.

Farcim el tall de meló amb la barreja de crema i pasta puntalette i a continuació hi col·loquem el tall de llard al damunt. El daurarem amb un bufador perquè quedi més cruixent.

Finalment elaborarem una sal de pernil que aconseguirem posant el pernil tallat a llesques al forn a 180 graus durant 20 minuts. El deixem refredar, el trenquem i fem servir els trossets per decorar el plat.

Dolç i salat. El meló amb pernil se sol servir en els mesos de primavera o estiu. La delicadesa d’aquest plat consisteix en la barreja del sabor dolç i sucós del meló amb el gust salat i sec del pernil.

Un plat amb història. El seu origen es remunta a fa 2.500 anys, quan les teories mèdiques d’Hipòcrates i Galè consideraven el meló un aliment massa dolç i amb un excés d’aigua que calia equilibrar amb la ingesta d’algun aliment salat. En principi només podien portar a la pràctica aquesta creença les classes privilegiades, però, quan es va anar estenent, la mescla va fer fortuna. A Itàlia, es va posar de moda menjar el meló amanit amb sal a començaments dels àpats i quan es va popularitzar a Espanya, cap al segle XIX, es va substituir la sal per pernil ibèric.

tracking