S i ha una imatge que simbolitza el retorn al dia a dia, passada la treva estiuenca, és la tornada al cole . Entusiastes o apenats, més de 55.600 escolars lleidatans de 3 a 16 anys irrumpien a les aules l’endemà de la Diada, als que sumarien els dies següents els alumnes de batxillerat i FP. Aprendre a l’escola ha de ser condició necessària, però no suficient per formar-se com a persona. Ha de ser educat a tota arreu i en tot moment, assenyalen els experts. Fet i fet, ha de gaudir d’una educació a temps complert, que connecti els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu, en sintonia amb iniciatives com Educació 360, impulsada a Catalunya. Una formació integral que poden proporcionar les activitats extraescolars i de lleure. Tant si són organitzades pels mateixos centres docents i les Ampa, o bé promogudes per centres privats, proporcionen tot un seguit d’avantatges, com ara la possibilitat de socialitzar, descobrir nous interessos o habilitats o treballar el respecte i la tolerància, essencials per viure en societat.
A l’hora d’escollir activitats, un 64% dels infants opten per practicar esport, seguit per idiomes (un 34%), reforç d’estudis (un 20%), música (18,3%) i teatre (9%), apunta l’informe sobre els hábits esportius dels escolars de Catalunya, presentat el 2017. Davant l’oferta, el més raonable és preguntar al nen sobre les seves preferències i en especial, tenir presents les seues habilitats. En qualsevol cas, no s’haurien de superar les 3 o 4 hores setmanals, per tal que el nen disposi de temps per estudiar, jugar o relacionar-se amb família i amics.
Un instrument útil per millorar el rendiment acadèmic
El valor formatiu de les activitats extraescolars és incontestable. Fins i tot, repercuteix directament en les aules, al millorar notes. Estudis com el de la Fundació Bofill i Ivàlua ho certifiquen, al fer palès com l’alumnat que aprèn fora de l’horari escolar guanya dos mesos de progrés acadèmic, o dos mesos i mig si es tracta dels més desfavorits. Avancen en matemàtiques i lectura, alhora que mostren més predisposició per aprendre i a continuar estudiant en acabar l’ESO