SEGRE

ESPECIAL

Torrefarrera - Volem fer de Torrefarrera una vila verda i smart

Projecten inaugurar la biblioteca municipal, ampliar l'espai entre la carretera i la zona residencial per promoure habitatge, invertir en el parc empresarial o crear un servei assistencial per a la gent gran

Les obres de la nova biblioteca de Torrefarrera, ubicada al carrer Corts Catalanes, encaren la recta final.

Les obres de la nova biblioteca de Torrefarrera, ubicada al carrer Corts Catalanes, encaren la recta final.A. TORREFARRERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid-19 ha marcat a foc els dos primers anys de mandat municipal, i Torrefarrera no ha estat una excepció. “Han estat dos anys molt difícils, en què hem hagut de canviar de prioritats i centrar-nos a preservar la salut de la població”, apunta l’alcalde, Jordi Latorre. La pèrdua de persones estimades, feina o negocis, la impossibilitat per fer activitats, “causa dolor, anem acumulant malestar i ens preocupa”, assenyala.

Tot i això, no s’han quedat de braços plegats i han posat fil a l’agulla. Ho exemplifica l’aprovació d’un Pla de Recuperació Social i Econòmica, “al qual vam dotar de molts més recursos dels que ja dediquem a polítiques socials i de promoció econòmica i al qual ja hem destinat 149.000 euros, entre subvencions i bonificacions fiscals per a les famílies i negocis”. A tall de referència, “hem ajudat els comerciants, els autònoms, les persones aturades, les afectades per ERTO…”, detalla. El balanç és satisfactori de tal manera que “a hores d’ara, el nivell d’atur és el mateix que abans de la pandèmia, i només ha tancat un establiment a Torrefarrera, tot un èxit si ens comparem amb altres realitats pròximes i allunyades”.

Recuperats el pols, toca donar embranzida a nous projectes.

Pròximament es preveu inaugurar la biblioteca municipal, “un desig de moltes persones durant molt de temps i que ha costat en tots els sentits, però serà una gran biblioteca, m’atreviria a dir que de les millors de Ponent, i esperem que ompli Torrefarrera de cultura”, comenta Latorre. També “hem de continuar amb l’ampliació verda del poble, ara que ens hem bolcat més en el carrer. I esperem acabar la plaça de l’Amistat, l’àgora municipal, ara que en som propietaris.

Esperem que sigui el centre vital de Torrefarrera”, assegura. D’altra banda, es projecta ampliar el poble entre la carretera i la zona residencial, “la qual cosa ens permetrà promoure habitatge per als nostres veïns”.

Mitjançant la renovació dels carrers de Baix i Indústria, “continuarem invertint perquè el nostre Parc Empresarial sigui el millor de la comarca”. I, orientat a la gent gran, “tenim pendent un servei assistencial per quan entrin en etapes de dependència puguin continuar vivint al poble”. Si bé admet que “ara és un moment delicat per aquest sector, la vila que somiem ha de tenir aquest servei”.

Obres ja materialitzades i projectes reflecteixen el dinamisme dels ajuntaments, “l’administració més propera al ciutadà, i el que viu de més a prop les necessitats dels seus veïns. Això fa que, davant d’un problema, el Consistori vulgui actuar, a més que és el primer al qui s’acut”. Un fet que “és gratificant”, però té una contrapartida: “Tenim la part més petita de pressupost que cap altra administració, i les necessitats i demandes cada dia augmenten, mentre que el finançament fa dècades que s’hauria hagut de revisar”, remarca el responsable. “I no podem i no volem augmentar la pressió fiscal als nostres veïns”.

Noves possibilitats brinden els fons Next Generation.

Al parer de Latorre, “haurien de ser una gran oportunitat per fer la transformació verda i digital que propugna la UE, i beneficiar les pimes i els autònoms”. Si es posa el focus en el municipi, “tenim moltes iniciatives per fer de Torrefarrera una vila verda i smart, que ja fa temps que vam iniciar. Ara esperem rebre les ajudes que tant s’han anunciat”.

És hora de girar full i reconstruir l’economia. Un objectiu en què els governs locals tenen molt a dir. “Afirma la dita que si vols anar ben servit, fes-te tu mateix el llit. Per això, a Torrefarrera ja fa gairebé 10 anys que tenim una política de promoció econòmica molt intensa, perquè creiem que el benestar de les persones i les famílies es cobreix, preferentment, del seu treball”, apunta. Traduït en accions, “invertim en la creació d’ocupació, l’obertura de noves activitats i la formació dels nostres veïns. Tenim un gran teixit empresarial i comercial, i amb ells treballem perquè el futur sigui millor.”, afirma.

Però la reconstrucció no s’ha d’abordar només en un plànol material, sinó emocional. “Crec que hem d’incidir en els valors. La pandèmia ens ha afectat i aquest neguit i frustracions es mostren en conductes incíviques molt preocupants. Hem de fomentar el concepte de bé comú, més enllà de l’individualisme, comprensible per una part, però que no pot guiar totes les nostres conductes”, reflexiona.

Fenòmens que castiguen bona part del territori de Ponent, com la despoblació, no incideixen en Torrefarrera, que “porta augmentant la població en els últims 25 anys”. Tot i que això “no significa que no tinguem problemes de creixement, en el nostre cas. Tenim falta d’habitatge, i el nostre jovent ho té difícil, per escàs i costós, i volem que puguin continuar vivint al poble, són el nostre futur”, assevera.

Mural guanyador del premi del jurat del 5è Torrefarrera Street Art.

Mural guanyador del premi del jurat del 5è Torrefarrera Street Art.A. TORREFARRERA

Jordi Latorre, alcalde de Torrefarrera

Jordi Latorre, alcalde de TorrefarreraA. TORREFARRERA

tracking