SEGRE

ESPECIAL

Aitona - “Ens hem centrat a garantir benestar i cohesió”

La localitat obrirà el mes vinent el Centre de Serveis per a la gent gran i projecta una nova zona esportiva municipal amb piscina per a ús lúdic i la millora de l'accessibilitat de les rutes de Fruiturisme

En marxa tot l’any, Fruiturisme ha representat una font de riquesa econòmica i social per al poble.

En marxa tot l’any, Fruiturisme ha representat una font de riquesa econòmica i social per al poble.DAVID DEL VAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nostra màxima prioritat per a l’actual mandat, i també al llarg dels darrers anys al capdavant de l’ajuntament, ha estat, és i seran les persones”, apunta l’alcaldessa, Rosa Pujol. Així, durant aquests primers dos anys de mandat “hem centrat els nostres esforços i recursos a garantir el benestar, la seguretat, la cohesió i el desenvolupament del veïnatge, especialment d’aquelles persones i col·lectius més vulnerables”. I finalment, “la bona salut de les arques municipals ens ha permès poder dur a terme aquest treball social sense haver de prescindir de les necessàries inversions per garantir el creixement del municipi i amb una ferma aposta pel projecte de Fruiturisme, que any rere any ha seguit creixent”. En aquest sentit, pròximament es preveu renovar la plaça Francesc Macià, ampliar el cementiri municipal i mantenir i millorar la xarxa de camins municipals, desgrana Pujol.

Tot i això, la joia de la corona és el Centre de Serveis per a la gent gran, que obrirà portes el pròxim 13 de novembre. Comptarà amb un gimnàs i els materials per facilitar la pràctica esportiva i terapèutica “per fomentar l’envelliment actiu”.

A través de plans de foment territorial del turisme arranjarem el nucli urbà i construirem un mirador a la fortalesa del Castell

També comptarà amb equips per “promoure les relacions socials, la qualitat de vida i la prevenció de situacions no desitjades”. L’equipament s’ubica a les antigues instal·lacions del col·legi Francesc Feliu i oferirà serveis de cuina o bugaderia, als quals se aniran sumant diverses prestacions. A més, destaquen innovacions com una sala Snoezelen dedicada a l’estimulació sensorial, “indicada per a estimulació cognitiva”.

El centre, a més, serà “l’epicentre” del pioner programa d’atenció integral a la gent gran que es va engegar la tardor de l’any passat, “amb l’objectiu de garantir el benestar i la salut física i emocional i el de les persones en situació de vulnerabilitat durant la pandèmia”. En definitiva, tot plegat reforça l’aposta decidida “per estar al costat de les persones, sobretot en un context d’epidèmia global com és l’actual”, apunta Pujol.Sobre la taula hi ha també la millora i impuls de la zona esportiva municipal, “una de les actuacions més estratègiques al llarg dels darrers anys en matèria de manteniment i promoció dels equipaments públics locals”. Recentment s’ha aprovat el plec de clàusules administratives per licitar el projecte, per valor d’uns 613.671,11 euros. Amb uns cinc mesos de durada, preveuen que els treballs s’executin al llarg del 2022, “per tal que els veïns puguin gaudir de les noves instal·lacions coincidint amb l’inici de l’estiu”, explica.

El projecte posa el focus en el complex de les piscines, amb una antiguitat superior als 25 anys. Avui dia presenta una sèrie de deficiències “que fan indispensable aquesta actuació”. Per això està ha previst construir una piscina per a ús lúdic, accessible per a tothom.

Es pretén incidir en l’estalvi energètic tot millorant la impermeabilització dels vasos de la piscina gran i petita, així com canviant les lluminàries del parc infantil i del parc de la salut. A la plaça s’instal·larà una columna amb dos projectors per millorar la il·luminació i poder ampliar les hores d’ús, estalviant uns 500 W/h. Quant al camp de futbol, es contempla reemplaçar les llums per projectors led i estalviar uns 6.400 W/h.

Per postres, es pretén condicionar una nova sala d’instal·lacions de les piscines en superfície, així com substituir els equips hidràulics i de tractament. I, mentrestant, s’està treballant en la substitució de la gespa del camp de futbol.

Deu anys de Fruiturisme

Capítol a part mereix Fruiturisme, pioner a casa nostra, que ha crescut any rere any fins a convertir-se “en un dels projectes turístics amb més potencial, atractiu, reconeixement i ressò de les Terres de Lleida”.

Al llarg de tot l’any ofereix als visitants propostes per a tots com visites guiades acompanyades dels pagesos i guies locals o rutes lliures, “una oferta diversa, desestacionalitzada, sostenible, de proximitat i de màxima qualitat destinada a dignificar la tasca de la nostra pagesia i a posar en valor la nostra història i el nostre patrimoni”, emfatitza. A més, “ha representat una font de riquesa econòmica, cultural i social per al nostre poble i per als seus veïns i veïnes” que s’ha materialitzat “en nous productors locals, l’impuls d’iniciatives gastronòmiques i turístiques o la creació dels primers habitatges turístics d’Aitona”. Fet i fet, és “un projecte de poble” que sempre ha comptat amb la implicació dels veïns i veïnes i de les centrals de fruita, a més de pagesos i guies locals.

Volem fer d’Aitona un municipi exemplar en la lluita contra l’emergència climàtica i en l’adopció de noves tecnologies més sostenibles

“Tots ells són la pedra angular i l’actiu principal sobre el qual es recolza el projecte per seguir creixent”, assenyala Pujol.Finalment, cal destacar que Aitona destinarà més de 350.000 euros en diferents projectes de dinamització cultural i turística a través dels Plans de Foment Territorial del Turisme. Així, es preveu arranjar el nucli urbà del municipi, recuperar els accessos al Castell d’Aitona i construir un mirador a la fortalesa, millorar la mobilitat i l’accessibilitat de les rutes de Fruiturisme, així com actualitzar i ampliar canals de comunicació, entre ells una nova app.En matèria de sostenibilitat, Aitona entra a formar part de l’AMEP juntament amb altres municipis lleidatans com ara Bellpuig, Castelló de Farfanya, les Avellanes i Santa Linya, Lladurs, Lleida, Maldà, Ponts, Tàrrega, Tornabous i Torrebesses. Es realitzaran diverses accions, com crear un marc de treball, impulsar serveis d’assessorament tècnic i d’assistència jurídica o organitzar jornades.

“Fem una aposta decidida cap a la sostenibilitat energètica. I, per tot plegat, durem a terme el canvi d’il·luminació a tot el municipi amb nova tecnologia led i habilitarem plaques solars als edificis municipals al llarg de l’any vinent.”“Volem fer d’Aitona un municipi exemplar en la lluita contra l’emergència climàtica. Si volem suscitar una petita dosi de reflexió i conscienciació sobre la despesa energètica, cal, primer, que des de les administracions en donem exemple”, afirma.

Sabies que... ins el terme municipal es troben els despoblats i antics termes de Genó i de Carratalà, a més d’alguns jaciments prehistòrics (del començament de l’edat del ferro), ibèrics (poblat dels Vilars), romans (vil·les dels Filans i dels Plans) i musulmans .

En marxa tot l’any, Fruiturisme ha representat una font de riquesa econòmica i social per al poble.

En marxa tot l’any, Fruiturisme ha representat una font de riquesa econòmica i social per al poble.DAVID DEL VAL

En marxa tot l’any, Fruiturisme ha representat una font de riquesa econòmica i social per al poble.

En marxa tot l’any, Fruiturisme ha representat una font de riquesa econòmica i social per al poble.DAVID DEL VAL

tracking