SEGRE

ESPECIAL

Golmés - Acollidor, sostenible i amb tots els serveis

Enllestits el nou centre de serveis, les pistes de pàdel, el pump track o la rehabilitació del poliesportiu, projecten una instal·lació de generació elèctrica per a autoconsum o un carril bici Golmés-Mollerussa

Panoràmica exterior de l’església de Sant Salvador.

Panoràmica exterior de l’església de Sant Salvador.A. GOLMÉS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Passat l’equador de la legislatura, a Golmés el balanç és positiu, ja que no deixa d’haver-hi “una continuïtat del projecte iniciat fa deu anys”, apunta l’alcalde, Jordi Calvís. S’ha actuat en diversos fronts. “Amb Educació s’ha rehabilitat l’escola bressol i s’han fet millores per garantir la seguretat de l’exterior a l’escola Francesc Arenes”.

D’altra banda, “hem projectat la creació d’un centre de serveis com a model pilot de suport per millorar la vida quotidiana de la gent gran i de la ciutadania”. S’han reforçat els equipaments esportius, invertint 650.000 euros en la remodelació del camp de futbol, amb gespa artificial, nous vestidors i aparcament públic “per fomentar l’esport de base i la integració del futbol femení a la comarca”, alhora que s’ha rehabilitat el pavelló poliesportiu “per promoure l’esport i la cultura i s’ha construït un ascensor per garantir a la ciutadania poder assistir en qualsevol acte”. Instal·lacions com unes pistes de pàdel al polígon o el pump track “per potenciar l’ús sostenible de bicicletes i patins” donen fe d’aquesta aposta esportiva a la qual se suma l’aprovació del projecte del carril bici de Golmés a Mollerussa “per facilitar la mobilitat sostenible i assegurar la seguretat dels ciclistes i vianants”, assenyala Calvís.

Millores constants a la planta potabilitzadora i al cementiri, “on s’han rehabilitat tots els sostres dels nínxols, les marquesines, la sala de vetlles, serveis, accessos i jardins”, així com l’arranjament de tots els camins rurals i la millora de la seguretat al nucli i als polígons “són un símbol de com els municipis poden ser acollidors i sostenibles per poder viure amb tots els serveis, des d’un nounat fins a la persona més gran, i amb tots els espais públics connectats per wifi”.

Fruit de modificar el POUM es contempla una infraestructura d’un pas elevat amb connexió al futur vial nord que ajudarà a desenvolupar una zona que no disposa de parcel·les industrials

I com a teló de fons, un context de pandèmia que va posar Golmés en el focus informatiu al fomentar l’autocinema com un “revulsiu per donar sortida cultural en uns mesos en què el confinament era absolut. I atès que no es podien fer actes, va destinar els diners a dotar de material i aparells de diagnosi el consultori local, com també de material el CAP de Mollerussa.

Desenvolupament econòmic

Ara toca passar pàgina i iniciar una nova etapa en què es perfilen diversos projectes. Recentment l’ajuntament ha promogut una modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal en l’àmbit entre el terme municipal de Mollerussa, l’antiga N-II, el ferrocarril, el Sud 1 i el Sud 20. Això permetrà “ordenar en matèria urbanística i de mobilitat les actuacions necessàries per al desenvolupament comercial, industrial i econòmic del municipi”, apunta Calvís. A més, implica una infraestructura comuna d’un pas elevat amb connexió amb el futur vial nord que “donarà una mobilitat més ràpida i segura amb trànsit pesant amb l’enllaç amb l’A-2”.

Una infraestructura que esdevé “l’eix vertebral d’un pla de mobilitat a Mollerussa” que, en el cas de Golmés, contempla suprimir un pas a nivell i construir un pas inferior per accedir a la zona del cementiri. El projecte, en què intervé Adif, “serà un canvi vital per desenvolupar una zona que actualment no disposa de parcel·les industrials per un cert volum industrial”. D’altra banda, han començat a renovar el clavegueram del nucli antic, molt malmès, amb un pressupost de 161.000 euros i una subvenció de 120.000 euros del PUOSC.

Hem de potenciar i millorar el transport públic, no podem ser un cul-de-sac de la Catalunya Oest

El 2022 s’urbanitzarà el tercer tram del carrer Carretera Vella, consistent a canalitzar els serveis d’aigües blanques, voreres i pavimentació de la calçada. El cost ascendirà a 338.000 euros, subvencionat en 250.000 euros pel PUOSC. Es remodelarà el paviment de l’escola Francesc Arenes, molt malmès, alhora que es preveu ampliar l’interior de piscines municipals “amb un nou equipament lúdic i saludable”.

La inclusió del municipi dins del moviment Viles Florides, així com potenciar el comerç, la indústria i tot el teixit empresarial i autònom amb la marca “Golmés és més” són alguns dels projectes. D’altres es vinculen als fons Next Generation, als quals Golmés opta amb tres propostes. D’una banda, una instal·lació de generació elèctrica renovable d’autoconsum a la planta potabilitzadora “perquè el municipi pugui gaudir d’una fracció diària del funcionament de la planta amb plaques fotovoltaiques.” De l’altra, la millora de la contaminació lumínica, transformant l’enllumenat públic a led. I en tercer lloc, planteja crear un carril bici que uneixi Golmés amb Mollerussa i amb els polígons industrials, zones de vies verdes i equipaments educatius. La suma de tots tres requerirà invertir uns 900.000 euros.

Calvís valora positivament el finançament d’administracions com la Diputació o la Generalitat “per les ajudes en les diferents línies, que són primordials per atendre les necessitats dels municipis petits”. De fet “poder comptar amb PUOSC després de 10 anys d’absència és molt important per poder fer obres molt necessàries”, assevera Calvís.

A parer seu, tant a escala municipal com supramunicipal, les terres de Lleida han de potenciar i millorar tot el que fa referència al transport públic. “És bàsic per a la mobilitat, l’economia i la societat; no podem continuar sent un cul-de-sac de la Catalunya Oest.” A Golmés, un taló d’Aquil·les és la manca d’habitatge per a joves i treballadors. “El sector immobiliari bancari està aturat, sense interès per acabar els pisos, creant uns nius de problemes socials insolubles al municipi.”

Sabies que... La festa major petita es coneix com la de Sant Salvador Votat, ja que commemora el vot del poble que va fer Golmés el 1760 al prometre de forma comunitària, solemne i pública posar-se sota la protecció del sant davant una epidèmia de pesta bubònica.

Panoràmica exterior de l’església de Sant Salvador.

Panoràmica exterior de l’església de Sant Salvador.A. GOLMÉS

Panoràmica exterior de l’església de Sant Salvador.

Panoràmica exterior de l’església de Sant Salvador.A. GOLMÉS

tracking