SEGRE

ESPECIAL

Cervià de les Garrigues - Nous equipaments i espais en marxa

Projecten adequar una plaça, reurbanitzar el carrer Lleida o construir un aparcament, així com potenciar el turisme

Un dels indrets característics.

Un dels indrets característics.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ha estat la legislatura més dura”. Així qualifica l’alcaldessa, Mercè Rubió, la primera meitat del mandat. I és que als efectes de la pandèmia se sumaven els estralls causats pels temporals Dana i Glòria, dels quals encara no s’ha recuperat al 100%.

Tanmateix, la cara positiva “és que hem rebut ajuts del Puosc que ens han permès emprendre diverses obres”, assenyala. Així, “vam adquirir una casa al carrer Palau que enderrocarem, i adequarem una placeta per tenir més visió de l’entorn”. D’altra banda, canviarem l’enllumenat a led i un dels carrers principals, el carrer Lleida, es reurbanitzarà al tram sud”.

Estudiem acollir-nos als fons Next Generation per renovar la casa de la vila, canviant els llums, millorant aïllaments i posant plaques solars

A més, volem condicionar un rentador de cotxes per atendre la demanda dels veïns”. El pressupost per adequar la placeta i el carrer Lleida ascendeix a uns 126.409,82 euros, dels quals 120.000 són subvencionats. I es disposa fins al juliol del 2022 per executar les obres.

Al llistat de projectes figura arranjar una casa senyorial al bell mig del poble, adquirida recentment. “A la part del darrere ens plantegem construir un aparcament.” Quant a l’immoble, es pretén rehabilitar-lo per tal de donar-li un ús “enfocat al turisme”, explica. En paral·lel, mitjançant un dels dos plans impulsats per la Diputació en l’àmbit de la salut, pretenen canviar el tractament de l’aigua de les piscines substituint el clor per electròlisi salina “per tal que ja es pugui estrenar la temporada vinent”.

És positiva l’eliminació dels peatges de l’AP2, ja que facilita que vinguin amb més freqüència clients de Barcelona a comprar oli

I no descarten sol·licitar els fons Next Generation per enllestir la renovació energètica de la casa de la vila, “canviant llums, millorant els aïllaments o posant plaques solars”. Hi ha, però, assignatures pendents, llastrades per la manca de finançament. “Ara esperem els ajuts pels danys ocasionats pel Glòria per tal d’arranjar la carretera entre Cervià i la Pobla de Cérvoles, molt malmesa.” Si bé s’han dut a terme petites actuacions d’emergència, recuperar-la requereix una forta inversió, que xifren en uns 150.000 euros.

I per acabar-ho d’adobar, topa amb la burocràcia. “La tramitació ens consta moltíssim, i no tenen en compte que els recursos dels pobles petits no són els mateixos que els d’una gran ciutat. Hem de gestionar molta paperassa, però potser costa un o dos anys que arribin els diners”, adverteix.

Amb l’oli verge extra com a producció estrella i un paisatge de boscos de pins, alzines o romers, Cervià enfoca el seu futur cap al turisme. “Tenim zones com les serres de la Llena i Montsant on la gent practica el senderisme i aquest darrer estiu hem tingut el poble ple, amb les cases rurals ocupades.” D’altra banda, el fet de disposar de fibra òptica ha facilitat el teletreball, i, de retruc, 25 nous habitants. Per conjurar el perill del despoblament, “si s’hi instal·len parelles joves, millor”.

Per això, valoren positivament els canvis en la gestió de les llars d’infants, “ja que permetran que els preus siguin més assequibles per als pares. I si els nens acudeixen a l’escola bressol, tal vegada després aniran a l’escola, permetent mantenir-la oberta”. També posen bona nota a l’eliminació dels peatges de l’AP-2, al beneficiar “els compradors d’oli procedents de Barcelona, que ara potser venen amb més freqüència”. Quant als dèficits al municipi, mancaria alguna botiga de queviures, així com més transport públic, si bé ara funciona a demanda.

Mercè Rubió, alcaldessa

Mercè Rubió, alcaldessa

tracking