SEGRE

Bossòst. El dinamisme és al Baish Aran

Amb una gran tradició comercial i hostalera, Bossòst s’ha consolidat com un gran centre turístic, on s’hi poden practicar activitats esportives així com gaudir de la gastronomia, art, cultura i paisatge

La localitat ja existia a l'època romana i va ser plaça reial.

La localitat ja existia a l'època romana i va ser plaça reial.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb gairebé 1.200 habitants, aquesta localitat del Baish Aran llueix un dinamisme econòmic que ha fet possible que la població hagi estat durant molts anys la primera de la Val. Fenòmens com l’explotació minera, a inicis del segle XX; les obres hidroelèctriques, a mitjan segle i, posteriorment, el desenvolupament del comerç i turisme, expliquen aquest increment d’habitants.

I és que el comerç és un pal de paller de l’activitat des de fa dècades. Vers el 1840, ja es comptaven quatre tavernes i tres botigues, s’importaven grans licors i gèneres de bestiar i s’exportava bestiar i fusta. De fet, Bossòst és l’únic municipi aranès que manté la indústria transformadora de la fusta amb una serradora, Fustes Safont.

Tanmateix, la localitat s’ha convertit en un gran centre turístic, proveïda d’una variada oferta d’allotjament i s’hi poden practicar activitats com senderisme o BTT, esports outdoor, gaudir de la gastronomia i la cultura, o descobrir paratges com el parc Aran Park. Picant l’ullet a la tradició, la vila conserva les úniques processons de Setmana Santa a tota la Val d’Aran. I destaca també per tenir l’únic equip de futbol que juga a la lliga francesa.

Els atractius de Bossòst

PATRIMONI

Era Mair de Diu dera Purificacion

Un recorregut per la localitat desvetlla joies com l’església de la Mair de Diu dera Purificacion, dels segles XI-XII, tot un exponent del romànic aranès. Tant és així que està declarada bé cultural d’interès nacional i compta amb un dels campanars més antics de la Val, del qual s’està enllestint la restauració. Tres naus amb volta de canó i tres absis amb elements llombards caracteritzen al temple. A l’accedir a l’interior s’aprecia un fragment de pintura mural ubicat a l’absis central, i datat a finals del segle XIII i inicis del XIV, on s’intueix la representació de l’escena de l’Epifania. A banda de l’església, de visita obligada és l’antic rentador del segle XIX, emplaçat al casc antic. I, al voltant del poble, es pot resseguir la ruta urbana de les set ermites protectores, construïdes per barrar el pas a la pesta. No pot faltar en l’itinerari una visita a la cova i castell de la Soala de Casteràs, datat a l’Edat Mitjana. De gran rellevància estratègica, va pertànyer als dominis senyorials d’Aimar de Bossòst.

ESPAIS NATURALS

Parc i paratges 

Indrets com el parc de flora i fauna del Pirineu Aran Park són idonis per les famílies. Els amants del senderisme o BTT tenen a l’abast el Còth de Barètja, el Port del Portilló o la ruta per les mines Margalida i Victòria. O bé, de forma pausada, poden recórrer el passeig fluvial d’Eth Grauer i Camon.

PRODUCTES AGROALIMENTARIS

Toc local

Típic de la localitat són els anditos, un embotit de gust intens elaborat pels carnissers locals. També ho és la mongeta de Bossòst, una varietat comercial reconeguda pel Ministeri d’Agricultura. El paté artesanal o la cervesa artesanal elaborada per Refu Birreria i ETh Pairin són altres actius.

ACTIVITATS FESTIVITATS

Processons

Les processons de Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció són un tret distintiu d’un complert calendari. Inclou Era Mongetada per Tots Sants, fires de Dilluns de Pasqua, Sant Joan i Tots Sants; la romeria de Sant Antòni (13 de juny), la Festa Major (15,16 i 17 d’agost), o la cursa de Sant Silvèstre (31 de desembre) .

Conservar el teixit urbà Bossòst vol promoure el seu ric patrimoni “ com a forma de prosperitat sostenible i de vivències que aporten benestar tant individual com col·lectiu”, apunta l’alcalde, Amador Marquès. Per això, l’Ajuntament ha engegat un pla a llarg termini , que consisteix a conservar el seu teixit urbà, renovant serveis essencials com ara aigües, enllumenat, places o carrers. D’aquesta manera, millorarà “la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes així com l’acollida dels seus visitants”. Fet i fet, es tracta d’un pla obert que s’ha de completar amb la millora de la resta de l’espai públic, així com la “restauració i consolidació del campanar de l’església romànica de la Purificació, un dels més antics de la Val d’Aran”. Enguany veurà la llum .

tracking