SEGRE

La Seu d'Urgell, una ciutat activa al cor del Pirineu

L’àmplia oferta hotelera, gastronòmica, esportiva i cultural fan de la Seu un centre comercial i de serveis de primera línia

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ubicada al cor del Pirineu, la Seu d'Urgell és avui dia una ciutat activa que s’ha convertit en un dels centres comercials i de serveis més importants de les terres pirinenques.

Com activitats econòmiques de la ciutat, destaquen d’una banda la Cooperativa Cadí, que enguany celebra el seu 105è aniversari. Tota una pionera, ja que va ser la primera del sector lleter a formar-se a l’estat espanyol.

De l’altra, el Ràfting Parc, un centre construït amb motiu dels Jocs Olímpics del 92 i que conjumina la vessant esportiva amb la d’oci. Acull competicions de referència en piragüisme d’aigües braves, com campionats del món. I alhora permet als esportistes amateurs practicar ràfting o hidrospeed, a banda de ser un centre BTT. Les activitats es desenvolupen en un entorn controlat, amb el cabal d’aigua regulat i amb un equip de monitors qualificats que garanteixen total seguretat.

Paral·lelament, l’oferta hotelera i comercial és igualment àmplia. I llueix com a tret distintiu un tracte familiar. Un tracte proper que ofereixen la gran varietat de restaurants. Elaboren una cuina fonamentada en la qualitat de la primera matèria i els productes autòctons. En especial, els lactis, gràcies a les DOP i reconeguts artesans. Productes de la terra com formatges, embotits, herbes aromàtiques, bolets o carns com la vedella bruneta amb IGP es poden trobar dimarts i dissabtes al mercat tradicional.

Preservant les tradicions durant tot l’any

Les inquietuds dels urgellencs i la conservació de les seues arrels són presents a la vida cultural i lúdica de la Seu tot l’any. El calendari és ben ric, amb iniciatives com la Fira de Sant Ermengol (octubre), la Calderada de Sant Antoni (gener), el mercat medieval dels Canonges (juny), el Festival de Música Antiga dels Pirineus (juliol i agost) o el Retaule de Sant Ermengol (agost).

La catedral, edifici singular

Passejant pels carrers històrics del centre podem trobar multitud de detalls, racons i edificis que plasmen la història des de l’època romana fins avui dia. Del seu esplendor en la Catalunya medieval en dóna fe la catedral de Santa Maria, única catedral romànica conservada íntegrament a Catalunya. Sumat al claustre, l’església de Sant Miquel i el Museu Diocesà, situen la Seu com una de les ciutats senyeres dels Pirineus.

Història -

Cruïlla de camins

Orígens. A l’edat de bronze ja hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. Els romans van construir un petit nucli a la plana. Amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V, la importància de la ciutat va començar a créixer de manera exponencial.

Natura - Exploració

Entre dos parcs. El fet d’estar centrada entre els dos parcs naturals més grans de Catalunya, com ara el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí - Moixeró, permet que la Seu sigui un punt de sortida idoni per visitar tots dos espais naturals i recórrer camins i senders.

Esports - A cel obert

L’Escanyabocs i Circuit Fer. Consolidat com a referent de proves multiesportives és l’Escanyabocs, que se celebra des del 2008. Un any més tard naixia el Circuit Fer, a l’unir-se quatre curses de muntanya. Totes les proves del circuit estan impulsades per organitzacions locals.

Una mirada al patrimoni amb marcat llegat medieval

Un itinerari per la Seu contempla aturar-se en edificis com la biblioteca de Sant Agustí (imatge) ubicada a l’antiga església del Convent de Sant Agustí, del segle XVI. També vinculat a un convent com el dels dominics, és l’església Sant Domènec, temple d’estil gòtic del segle XV. O la Casa Consistorial, integrada per un conjunt edificis i estructures, bastides sobre restes romanes. Palau Episcopal, Seminari, carrer dels Canonges o el passeig Joan Brudieu són altres punts que no es poden perdre.

Visitants abillats amb mascaretes en una baixada de ràfting de dimecres al Parc del Segre de la Seu d’Urgell.

Visitants abillats amb mascaretes en una baixada de ràfting de dimecres al Parc del Segre de la Seu d’Urgell.NORBERT AGUILERA

tracking