SEGRE

Notícies d'empresa

Lleida, l'opció perfecta per a una escapada familiar

El Patronat de Turisme de la Diputació posa en relleu un turisme sostenible i de proximitat

Lleida, l'opció perfecta per a una escapada familiar

Lleida, l'opció perfecta per a una escapada familiar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No es pot negar que les terres de Lleida tenen el seu encant natural; la zona del Pirineu amb els seus grans parcs naturals com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí – Moixeró són un fantàstic exemple. Gràcies a la seua exuberant naturalesa, a l’agradable acollida de la seua gent i a la rica oferta cultural, Lleida incita a relaxar-se mitjançant una escapada familiar que no deixarà a ningú indiferent. L’interès per visitar aquestes terres ha crescut respecte anys anteriors i el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, es mostra optimista i afirma que "hi ha molta gent que està reservant amb molta antelació per als mesos de juliol i setembre, més que altres anys”. Però què fa de Lleida un lloc sorprenent per fer turisme? El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida promou un turisme basat en el natural, pròxim i, sobretot, sensible amb la sostenibilitat.

Interior del Centre d’Observació de l’Univers (Àger). Salvador Ribas.

L’alta muntanya és per excel·lència la joia de la corona d’aquestes terres: els seus espectaculars pics i valls, els amplis llacs i la diversitat d’animals, des de cérvols fins a l’àguila reial, fan de Lleida una zona especial per fer turisme de naturalesa. Per a aquells més interessats en els museus, es pot esmentar que les comarques de Lleida acullen espais museístics com el Museu de la Conca Dellà, especialitzat en dinosaures i que segur que als més petits els captivarà, el Museu de les Papallones de Ribera de Cardós, el Museu Hidroelèctric de Capdella i, per als més astròlegs, el Centre d’Observació de l’Univers (COU) a Àger.

Més enllà d’aquests paratges, també posseeix gran part de la història cultural de Catalunya gràcies a l’arquitectura romànica que es troba als temples de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat. També hi ha abundants conjunts medievals religiosos com el Santuari de Sant Ramon o el Monestir de Les Avellanes. Per a aquells viatgers amb inquietuds religioses i/o culturals hi ha l’opció de recórrer diverses etapes del Camí de Santiago i del Camí Ignasià.

Al patrimoni romànic de la Vall de Boí se suma ara l’entrada del poble de Taüll al projecte CHARM, una ruta transnacional de deu pobles amb encant de sis països diferents que ofereixen activitats basades en el patrimoni cultural i natural en zones rurals europees.

Església romànica de Sant Joan de Boí (Vall de Boí)

Gràcies a aquest seductor còctel de propostes, es pot dir que Lleida s’ha convertit en una 

destinació consolidada de turisme familiar

acreditada per diferents certificacions de la Generalitat de Catalunya. Per a aquells que són família nombrosa és interessant saber que la Vall d’Aran ha aconseguit el segell de turisme familiar que atorga la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN). Igualment, la Vall de Boí, les Valls d’Àneu i Pirineu Noguera – Pallaresa han estat els primers territoris lleidatans que han obtingut el segell de Turisme Familiar, distinció que atorga l’Agència Catalana de Turisme en ser especialment sensibles i oferir equipaments i serveis adaptats a les necessitats de les famílies amb nens. Al seu torn, hi ha diverses instal·lacions que tenen el segell d'Equipament Familiar, com són el Zoo del Pirineu d’Odèn, el Ràfting Parc de La Seu d’Urgell, la granja-escola La Manreana i el Parc Astronòmic Montsec. En definitiva, Lleida és perfecta per realitzar una escapada amb la família.

Perquè aquesta sigui una experiència inoblidable, cal destacar les rutes gastronòmiques i de vi elaborades a base de productes de proximitat i d’una qualitat extraordinària, com ho són els embotits de vaca, ovella, vedella o porc, la fruita, producte de quilòmetre 0 a Lleida, així com el bon vi de Denominació d’Origen Costers del Segre per a paladars selectes. No ens podem oblidar de l'

oleoturisme

, un recorregut per les cooperatives productores de l’internacionalment conegut oli d’oliva verge extra lleidatà. I és que a les Terres de Lleida els paisatges tenen gust d’oli. Els seus paisatges ens parlen d’esforç, de sacrifici, d’orígens i història però sobretot de la qualitat d’aquest elixir daurat. Quilòmetre zero i bressol de la varietat de fama mundial, l’arbequina, que enamora cuiners i gastrònoms de tot el món i que ha impulsat la primera denominació d’origen d’oli d’oliva de l’Estat, la DOP Garrigues. Seguir la pista de l’olivera i l’oli, entre paisatges i atractives propostes oleoturístiques, és deixar-se captivar per la Catalunya rural viva i més autèntica. Descobreix l’oli de Lleida i les seues experiències.

Gràcies a aquest patrimoni natural, històric, cultural i gastronòmic que permet realitzar un

turisme sostenible i de proximitat

, la demarcació de Lleida està avalada per diversos segells internacionals, començant per la prestigiosa certificació “Biosphere Destination” de l’Institut de Turisme Responsable (ITR). Aquest reconeixement confirma el compromís amb el model de turisme responsable que propugna el Pla Estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019 - 2022, impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, i que aposta per una gestió del turisme que vetlli pels valors socials, econòmics i mediambientals d’una forma sostenible. Es pot destacar també el certificat de Destinació Turística i Reserva Starlight, atorgat per la Fundació Starlight (vinculada a la UNESCO).

Lleida, catedral antiga, ciutat nova

Una visita familiar a Lleida no serà completa sense visitar la ciutat de Lleida i la seua magnífica Seu Vella, catedral antiga, monumental temple romanicogòtic envoltat per un extens recinte emmurallat i candidat a Patrimoni de la UNESCO. Als seus peus, la ciutat de Lleida ha sabut renovar-se per oferir al visitant una estada còmoda, atractiva i plena d’al·licients. El seu patrimoni històric (castells, temples i edificis romànics i gòtics, el Call, cases modernistes, etc.) conviu amb construccions modernes (el Palau de Congressos i Teatre de La Llotja, el Museu de Lleida…), convertint aquesta urbs en un pol d’atracció per al turisme cultural i de negocis.

tracking